WHO objavio tri moguća scenarija za razvoj pandemije do kraja ove godine

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je objavila ažurirani plan o koronavirusu, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine, a njezin čelnik vjeruje da je najvjerojatnija ona da će se ozbiljnost te bolesti s vremenom smanjivati.

“Na temelju onoga što sada znamo, najvjerojatniji scenarij je da će se virus koji uzrokuje koronavirus nastaviti razvijati, ali će se ozbiljnost bolesti koju uzrokuje smanjiti kroz vrijeme zbog porasta imunosti dobivenog cijepljenjem i prebolijevanjem”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ažurirani Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora iznosi strateške prilagodbe koje bi svaka zemlja trebala napraviti u smislu širenja koronavirusa, smanjivanja utjecaja koronavirusa i završetka globalnog izvanrednog stanja.

Ipak, čelnik WHO-a je upozorio da bi se povremeni uzleti broja slučajeva i smrti mogli dogoditi kada imunitet padne, što bi moglo zahtijevati periodične boostere za osjetljivo stanovništvo.

Govoreći o drugom i trećem scenariju, Tedros je rekao da će se ili pojavljivati manje ozbiljne varijante pa boosteri i nova cjepiva neće biti potrebni ili će se pojaviti virulentnija varijanta pa zaštita od ranijeg cijepljenja ili infekcije neće biti dovoljna.

Očekuje li Hrvatsku šesti val? Capak tvrdi da je kod nas drugačije nego u ostatku svijeta, a moglo bi vas iznenaditi dokad ćemo nositi maske

Ako ste za vrijeme pandemije dobili pomoć od države, novac možda morate vratiti: “Kakva je to stimulacija, država mora činiti više”

Ovo je treći Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora WHO-a i Tedros vjeruje da će biti i posljednji. Prvi plan objavljen je u veljači 2020. na samom početku pandemije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...