Alarm za uzbunu; U Hrvatskoj bilježimo drastičan porast karcinoma štitnjače!

Hrvatska je u vrhu najviše stope porasta karcinoma štitnjače u svijetu, a statistički podaci ukazuju da je 10 oboljelih na 100.000 stanovnika, što je definitivno alarm za uzbunu –  upozorila je u subotu Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u povodu Dana svjesnosti o bolestima štitnjače.

S ciljem da se javnost osvijesti o tom zdravstvenom problemu, Hrvatska udruga za bolesti štitnjače već godinama provodi manifestacije kako bi se oboljelima poslala poruka da nisu sami. Također naglasak je na edukaciji i redovnim pregledima, ali i na psihološkom aspektu – kako prihvatiti i nositi se s dijagnozom.

U povodu Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače, organizirana je mjesečna akcija “Svibanj mjesec leptira – #NosiLeptira”.

Obilježavanje je započelo 20. svibnja, kada su točno u 21 sat, u znak podrške oboljelima osvijetljene sve zagrebačke fontane. Manifestacija se nastavila danas, na Cvjetnom trgu gdje su zainteresirani građani mogli dobiti sve potrebne informacije od predstavnika Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Inicijator obilježavanja na svjetskoj razini je “Thyroid Federation International”, krovna svjetska asocijacija Udruga za bolesti štitnjače, a čija je članica i Hrvatska udruga za bolesti štitnjače.

Pomoć u organizaciji manifestacije pružili su akademik Zvonko Kusić i prof. dr. Drago Prgomet, a javnozdravstvenu akciju podržao je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...