Čarolija Jazina ujedinila političke protivnike. Dvorana postaje kulturno dobro: “Predstavljaju ponosnu prošlost zajedništva i grubu sadašnjost!”

Na posljednje održanoj sjenici Gradskog vijeća jednoglasno je prihvaćen prijedlog o proglašenju dvorane Jazine kulturnim dobrom od lokalnog značaja.

U ovom mitskom božanskom mjestu hrvatske košarke, i dalje stoji krilatica “Bog je stvoria čovika, Zadar košarku”.

Jazine su hram košarke i srce Zadra, prostor kroz koji poimamo vlastiti identitet. Prostor koji nas podsjeća na zajedništvo i ljubav, vremena u kojima u prvom planu nisu bile teme poput neisplate plaća, minusi i krediti…

Jazine su vrlo često bile pretijesne za sve one koji su željeli uživati u maestralnim utakmicama, dok danas promatramo otužno prazne tribine kao simbol otpora prema politici koja je ‘progutala’ zadarsku svetinju.

Rijetko svjedočimo da su vijećnici različitih političkih opredjeljenja, svjetonazora i ideala, ujedinjeni u stavu.

Čarolija Jazina učinila je upravo to.

Zašto su podigli ruku i kako vide ovaj prostor u budućnosti, upitali smo naše predstavnike različitih političkih frakcija u gradskoj vlasti.

Dvorana Jazine je srž i duša Grada Zadra! Predstavlja ponosnu prošlost zajedništva, grubu sadašnjost, a dodatnom zaštitom kao kulturnog dobra od lokalnog značenja i sve obaveze koje navedena zaštita podrazumijeva, bit će i naše nasljeđe. Jazine imaju potencijal vrednovanja njenog prostora i kroz poslovne procese. Uz neophodnu restauraciju i redovno održavanje od Muzeja zadarske košarke (uz svu suvremenu tehnologiju prezentacije i marketinga), pa sve do rasterećenja zauzetih termina i uštede KK Zadru dobiti ćemo multiplikativni efekt prosperiteta na svim društvenim razinama, kaže nam Adela Frank, vijećnica s Nezavisne liste Enija Meštrovića.

Prostor na području Ravnica trenutno je najvrjedniji neiskorišteni prostor kojeg Grad Zadar ima. Na tom prostoru se nalazi i dvorana Jazine koja također ima svoju kulturnu ali i simboličku vrijednost. Jedini način da sačuvamo dvoranu i taj prostor je bio da se u jednom dijelu zaštiti kao kulturno dobro. Na ovaj način svaka buduća promjena na tom prostoru bit će u koliziji s ovom, izglasanom Odlukom. Dvoranu, ali i prostorije u sklopu dvorane u budućnosti vidim kao uređeni i unaprijeđeni javni sadržaj dostupan svim Zadrankama i Zadranima, kazuje nam SDP-ov vijećnik Daniel Radeta.

Prošao sam sa Zadrom i Hajdukom bezbroj utakmica, domaćih i gostujućih. Osjetio sam i razne atmosfere po navijački poznatim gradovima i zemljama, primjerice Grčkoj. Ali ono što se moglo doživjeti i vidjeti u Jazinama je klasa iznad. Neopisiva je čast da sam mogao vidjeti i osjetiti to. Želim da generacije koje dolaze to znaju i da ta lokacija bude uređena kao hram muzej košarke. Svakako je potrebna obnova sto prije jer zgrada je već sad derutna, odgovara Mate Lukić, gradski vijećnik HSP-a koji nije prisustvovao samom glasovanju, ali neupitno podržava odluku kolega.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...