Den Eror, prvi Zadranin koji je osvojio Mount Everest: “Živ sam i zdrav. Svi prsti su mi na broju!”

Sjajne vijesti stigle su nam sa najviše planine svijeta Mount Everesta visokog 8848 metara, prvi i jedini Zadranin koji je osvojio Mount Everest zove se Den Eror, 35-godišnjak koji živi u zgradama Maraske.

Mladi zadarski alpinist tek je sedmi po redu koji je osvojio Mount Everest, ali naš Zadranin je najmlađi Hrvat koji je u iscrpljujućem penjanju ostavio dušu, popevši se se na vrh planine koja izaziva strahopoštovanje. Planina je dio lanca Himalaje u Aziji, nalazi se na granici između Sagarmatha u Nepalu, i autonomne regije Tibet u Kini.

Den, koliko je trajalo samo penjanje, kad s krenuo u ovu pustolovinu?

Ovaj moj uspon je trajao dva mjeseca, otišao sam 6. travnja, a osvojio sam Mount Everest 13. svibnja u 5 i pol ujutro po nepalskom vremenu. Trenutno se nalazim u selu koje je blizu Mount Everesta, to selo je na pola puta od Mount Everesta, negdje na 3500 metara nadmoske visine, zove se Namche Bazar. Sutra sam u mjestu Lukli, a prekosutra se nadam kako ću letjeti za Katmandu.

Jesi izgubio na težini prilikom ovog velikog poduhvata?

Jesam, izgubio sam oko 15 kilograma.

 

Kakvo je bilo vrijeme na samom vrhu?

Sunčano, ali na samom vrhu je neopisivo jako puhalo, snažan vjetar oko 150 km/h, strašno je bilo hladno, minus 40, ‘ko u hladnjaku! Imao sam opremu za tu ekstremnu hladnoću…i eto u jednom sam komadu..

Zabio si ponosno zastavu na vrh?

Naravno, našu hrvatsku zastavu!

Koliko iznosi finascijski trošak tvoje avanture?

Sama ekspedicija košta 36 tisuća američkih dolara, oprema iznosi 5 tisuća dolara, plus troškovi putovanja, avion i tako. Pola troškova pokrio sam sam, a drugu polovicu Real Grupa i Cedevita.

Imaš neobično prezime Eror?

Ha, ha, moje prezime je iz Like, ćaća mi je iz Debelog Brda, po ure od Plitvica, ali oduvijek živim u Zadru.

Jesi li profesionalni alpinist ili rekreativac?

Ako sam uspio osvojiti ovu ogromnu planinu, onda sam valjda nešto i profesionalan, ha, ha. Nikada nisam volio nešto te profi klubove, ali sam u Društvu Paklenica već desetak godina i imam njihovu iskaznicu.

Kad se vraćaš u Zadar?

Znaš što je problem, ti avioni u Lukli lete i ne lete, sutra sam u Lukli, ako budem imao liniju eto me za pet dana u Zadru! Međutim, ako bude loše vrijeme, tada ću morati, nažalost, ostati ovdje narednih desetak dana.

Imaš li nekoga za pozdraviti u Zadru?

Ma nemam, već sam ih sve pozdravio kad sam se spustio dolje, rekao sam im da sam živ i zdrav i da imam sve prste na broju, ha, ha.

 
den erormount everest