Hrvatska hit obuća “borosane” redizajnirane su prije nekoliko godina, a kao takve su oduševile i Konstraktu

Hrvatska niti ove godine neće imati predstavnika u finalu Eurosonga ali će ćemo ipak biti prisutni na subotnjem finalu u Italiji. Naime, srbijanska pjevačica Konstrakta, koja se plasirala u finale Eurosonga, u polufinalnoj večeri nastupila je u obući koja je proizvedena u Hrvatskoj. Radi se o popularnoj cipeli “borosana” koja se proizvodi u vukovarskoj tvornici obuće Borovo.

Inače, “borosana” je prisutna na tržištu od 1968. godine, a razvijao ju je tim stručnjaka na čelu s dr. Brankom Strinovićem, ortopedom iz Zagreba.

Prema navodima iz tvornice Borovo “borosana” je stvorena prema anatomskim svojstvima ženskog stopala čime se postigla uspješna kontrola svih njegovih bitnih dijelova.

Bila je to isključivo namjenska obuća kreirana za žene koje dugo stoje ili mnogo hodaju. Tijekom godina u pogonima Borova proizvedeno je na milijune parova “borosana” koje su nosile žene širom bivše Jugoslavije. Jako često ih se moglo vidjeti na mjestima gdje žene većinu svoga radnoga vremena stoje.

Borosane se i danas proizvode u Borovu, a u odnosu na prijeratno vrijeme kada su postojale samo “borosane” plave i bijele boje, a nekoliko godina prije rata i crne boje, danas ima više modela od kojih jedan nosi i Konsktrakta.

Borosane su izrađene od bijelog platna s prepoznatljivim otvorima na prstima i malom platformom tako da su udobne za nošenje.

Prije nekoliko godina “borosana” je redizajnirana te postala tako poželjan modni hit. Za proizvodnju jednog para „borosana“ radnicama Borova treba oko 90 minuta pri čemu svaka od njih prođe kroz ruke 30 djelatnica.

Borosana je i obuća koja ima 30 dijelova, odnosno najviše dijelova u gumeno – platnenom programu Borova. Pri njihovoj izradi koriste se isključivo prirodni materijali i rade se ručno u pogonu Borova, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...