Novotny za N1: “Ako cijene goriva dođu do 20 kuna za litru, ljudi će morati jednostavno manje trošiti”

Ekonomist Damir Novotny komentirao je najavljeni rebalans proračuna te visoke cijene goriva.

Novotny za N1 kaže kako na kraju godine redovito dođe do tehničkog rebalansa proračuna jer neke pozicije treba promijeniti.

‘U ovom proračunu možemo primijetiti dvije vrlo važne stavke. Inflacija je pomogla da se proračun vrlo brzo puni. U takvoj utrci, rastu brže i troškovi i porasla je i rashodovna strana, brže nego prihodi. To će se morati popuniti zaduživanjem’ kaže Novotny govoreći o novom rebalansu proračuna.

Kratko se dotaknuo i pada javnog duga. ‘Prošle godine smo imali relativno brz izlazak iz krize. Iz krize 2020. zbog šireg konteksta, Hrvatska je vrlo brzo izašla iz krize i ostvarila nekakav višak. Sad se taj višak reflektira na ubrzavanje ekonomske aktivnosti koje neće biti onakvo kakvo je vlada planirala, ali ipak postoji rast ekonomije’, govori.

‘Hrvatska ekonomija nije imuna na šokove i najmanji šok izvana se reflektira višestruko. Nije dramtično, sigurno nije apokaliptično. Mi koji dulje pamtimo se sjećamo i apokaliptičnijih vremena’, kaže Novotny, ali dodaje kako će se stvari ipak promijeniti.

‘Nema jeftine energije i neće je više nikada ni biti’, govori dodajući kako zalihe ne mogu vječno trajati nego da se ekonomija mora prilagođavati trenutnoj situaciji. ‘Ako cijena goriva dođe na 20 kuna, potrošači će sigurno smanjiti svoju potrošnju’, rekao je .

 
cijena gorivagorivopotrošnja