Odbacite fritezu i pripremite savršene pržene krumpiriće u pećnici koristeći pritom samo nekoliko kapi ulja

Za pripremu prženih krumpirića poželjno je odabrati sortu s visokim udjelom škroba jer ćete tako postići da izvana bude lijepo hrskav, a iznutra pahuljasto mekan. No, odabir sorte tek je početak, evo još nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati.

Krumpir prije pečenja narežite na jednake komade, debljine otprilike 0,7 cm. To je idealna debljina prženog krumpirića želite li da ne bude prehrskav i da se iznutra ne osuši poput čipsa. Narežete li ga na deblje komade to više nije pomfrit nego pečeni krumpir.

Prije nego ga ubacite u pećnicu, krumpir morate temeljito posušiti u kuhinjskoj krpi ili na paprinatim kuhinjskim ručnicima. Vlaga otežava prianjanje masnoće na površinu krumpira zbog čega on neće biti fino hrskav. Kad ste krumpir dobro posušili uvaljajte ga nježno u kukuruzni škrob. On će upiti ostatak vlage i u pećnici stvoriti koricu na površini krumpirića zbog čega će oni biti još hrskaviji. Nemojte pretjerivati sa škrobom, dovoljna je jedna žlica na pola kilograma krumpira, piše Večernji.

Da bi prženi krumpirići bili ukusni ne trebate ih “okupati” u ulju. Dovoljno je uzeti 1-2 žlice maslinova ulja (ili neko drugo, po želji) na kilogram krumpira i narezane krumpiriće temeljito pomiješati s uljem. Prije ubacivanja u pećnicu provjerite je li svaki krumpirić došao u doticaj s uljem – i to je važan korak za postizanje hrskavosti.

Kod prebacivanja krumpirića na lim za pečenje vodite računa da bude dovoljno razmaka između njih jer ako budu nabacani jedan preko drugoga prekriveni krumpirići će se skuhati pa će, umjesto da budu fino hrskavi ostati gnjecavi.

Idealna temperatura pećnice za savršeni pomfrit je 230 stupnjeva. Krumpir ubacite u pećnicu tek kada se ona zagrije na željenu temperaturu. Pecite ih 20-25 minuta i obavezno na pola pečenja preokrenite da bi krumpirići bili lijepo hrskavi sa svih strana, a ne samo s donje strane.

I sami znate da pomfrit nije jelo koje se priprema “za poslije”. Čim ga izvadite iz pećnice, pospite ga morskom solju i navalite!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...