Cestitka_Uskrs

Počelo cijepljenje protiv majmunskih boginja u Europi; zalihe cjepiva su ograničene

Zemlje diljem Europe počele su cijepiti građane protiv majmunskih boginja. Ujedinjeno Kraljevstvo dalo je 1000 doza cjepiva visokorizičnim bliskim kontaktima oboljelih, kao i zdravstvenim radnicima koji se brinu o zaraženima, a raspolažu s još 3500 doza. Francuska je u utorak objavila da cijepi iste skupine ljudi u pokušaju suzbijanja epidemije. U Europi je dostupno samo jedno cjepivo za zaštitu od majmunskih boginja, a države već naručuju svoje doze, piše Politico.

‘Razgovaramo s velikim brojem zemalja koje nam podnose zahtjeve za nabavu’, rekao je za Politico Rolf Sass Sørensen, voditelj odnosa s investitorima i komunikacija u Bavarian Nordic, danskom proizvođaču cjepiva, Imvanexu.

Cjepivo je odobreno za velike boginje u Europskoj uniji, kao i za majmunske boginje u SAD-u i Kanadi.

Organizacija Europske komisije za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) i Svjetska zdravstvena organizacija također su u pregovorima s tvrtkom, rekao je Sørensen.

HERA je odgovorna za zajedničku nabavu medicinskih potrepština za EU u hitnim zdravstvenim situacijama. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući na pojačani nadzor i praćenje kontakata zaraženih, aludirala je na negativne učinke panične kupovine lijekova i cjepiva u vrijeme dok je broj slučajeva u Europi još uvijek relativno malen.

Ujedinjeno Kraljevstvo do utorka je registriralo 70 slučajeva majmunskih boginja, dok ih je do ponedjeljka u EU prijavljeno 67.

Sylvie Briand, direktorica pripravnosti i prevencije za epidemije i pandemiju u WHO-u, naglašava kako je dobro da već postoje odobrena cjepiva i tretmani za majmunske boginje. Loša vijest su ‘iznimno ograničene količine’, kao i to što neki pripravci još nisu u potpunosti licencirani za stavljanje na tržište.

‘Moramo usvojiti strategije temeljene na riziku’, rekla je Briand u utorak, pozivajući na primjenu mjera razmjernih rizicima. Također, pozvala je države da ‘zajedno rade’ kako bi osigurale jednak pristup cjepivima, terapiji i dijagnostici, na temelju potreba javnog zdravlja.

Bavarian Nordic uvjeren je da može isporučiti potrebne doze, ako neposredna i akutna potražnja ne skoči u nebo. Sørensen kaže da godišnje mogu proizvesti 48 milijuna doza, a sva cjepiva imaju rok trajanja minimalno tri godine.

Znanstvenici su trenutno optimistični da neće biti potrebe za masovnim kampanjama cijepljenja koje su provodile u pandemiji Covida-19, jer su virusi veoma različiti.

Stathis Giotis, profesor virologije na Sveučilištu u Essexu i viši stručni suradnik na Imperial Collegeu u Londonu, napominje da je virus majmunskih boginja tzv. DNA virus, koji ne mutira tako brzo kao RNA virusi. Osim toga, za razliku od Covida, majmunske boginje ne šire asimptomatski pacijenti, što olakšava kontrolu bolesti.

‘Iako vlasti moraju biti na oprezu, u ovoj fazi nema dokaza da nam je potreban cjeloviti program imunizacije za zaštitu ranjivih skupina’, rekao je Giotis a prenio Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...