Počeo je Tuna, Sushi & Wine Festival; Obroci 25 kuna, tu su tuna s artičokama i bobom, srdele s gradela, savuri i marinade…

Plava riba pripremljena na tradicionalne načine, točnije: srdele i tuna s roštilja, brudet od tune (tuna umido), saur od srdele i marinirana srdela s peršinom, rolice od tune punjene s kremom od čičoke, artičoke s bobom i bižima s tunom – sva su ta jela obilježila ponudu prvog dana 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala koji je počeo u ponedjeljak ujutro na Trgu Petra Zoranića.

Jela su pripremali poznati zadarski kuhari Robert Pinto, vlasnik i chef Trattorie „Mediterraneo“ te Damir Stoiljković Pjerino, chef restorana „Kornat“. Asistirali su im učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar pod vodstvom prof. Mirka Poljaka koji su bili zaduženi za ribu s gradela, te učenici Srednje škole Biograd.

Ovogodišnji reducirani TSWF, koji se održava nakon dvije godina stanke zbog korona krize, tako je dobro i slasno startao te privukao veliki broj Zadrana, ali i turista koji su uživali u dalmatinskim tradicionalnim jelima. Mogli su uživati i u vinima zadarskih vinarija Fiolić, Degarra i Kraljevskih vinograda, koktelima od pića zadarske „Maraske“ te Ožujskom pivu. U hladu gigantske platane ispred Konobe „Skoblar“ skrasili su se i štandovi sa sjajnim proizvodima zadarskog kraja na kojima se mogu degustirati i kupiti sirevi „Paške sirane“, zasoljene delicije „Solane Nin“, artičoke i drugo povrće OPG-a Zoran Jordan te slavni ljuti umaci i acceta obitelji Matulić – „Pašmanero“.

Glazbu je puštao DJ Mate Kokić, a program vodio Damir Granić.

Prezentacija Zadra kao grada plave ribe nastavit će se na 6. TSWF-u i u utorak. Na istom prostoru bijelu ribu na moderniji način pripremat će chef restorana „Foša“, Saša Began. Began najavljuje riblju terinu od „Cromarisove“ hame u nori algi i s čipsom od riže i to one vrste koja se koristi u sushi rolama. Kuharska ekipa hotela „Mediteran“ zadržati će se na plavoj ribi te će skuhati veliku teću pašticade od tune sa šarenom palentom. Za glazbu i voditeljski dio i u utorak će biti zadužen DJ Mate Kokić i Damir Granić, a ponuda na štandovima Gastro pijace bit će proširena za još nekoliko OPG-a i naravno proizvoda.

Bonovi za hranu na ovogodišnjem Festivalu plave ribe stoje 25 kuna, za piće 10 kuna, a sav prihod je namijenjen za opremanje kulinarskog kabineta Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole na Puntamici te Ligi za borbu protiv raka Zadar.

 

Galeriju pogledajte ovdje.

 
shushi & winetuna