Poskupljenjima nema kraja; Krumpir skuplji 139 posto! Slovenci i Mađari zamrznuli cijene goriva, kod nas nikad više cijene

Od 2015. biljni proizvodi skuplji su čak 35 posto, a ove godine 13 posto više nego lani, pritom su najviše poskupjele žitarice 57 posto i krumpir čak 139 posto.

Kad se tome dodaju skuplje sadnice, cijena energije koja je skuplja 60 posto i gnojiva koje je poraslo za enormnih 168,7 posto – prognoze za budućnost ne mogu biti dobre, piše Dnevnik.hr.

Kupci navode da su košarice sve manje, a novčanici sve tanji. Za porast cijena često krive trgovce, a oni pak tvrde – marže su ostale iste.

Cijenu diktiraju proizvođači među kojima ima i onih koji koriste priliku, a intervenirati mora i država.

“Bez uplitanja države neće biti dobro. Netko zarađuje ekstra dobit zahvaljujući nestašici robe na stranom tržištu, a tržište Republike Hrvatske će stradati zbog rasta cijena koje je po meni neosnovano”, navodi predsjednik Udruženja trgovine HGK Ivica Katavić.

Hrvati se voze najskuplje u usporedbi sa susjedima

 

Sva roba prije polica mora u kamione koji voze na, nikad skuplje, gorivo. Susjedne Mađarska i Slovenija zamrznule su cijene, uspoređujući u eurima – Hrvati se voze najskuplje.

Litra benzina Eurosuper 95 u Hrvatskoj je 1,706, Sloveniji 1,560, a u Mađarskoj 1,252 eura.

Litra dizela u Hrvatskoj je 1,852, u Sloveniji 1,668, a u Mađarskoj 1,407 eura.

“Vidjeti može li se još nešto učiniti s obzirom da bilježimo zadnja dva, tri tjedna rast cijena”, najavio je 9. svibnja predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Od utorka nove cijene goriva

I dok novčanik gleda put utorka i novih cijena goriva Dnevnik NOVE TV doznaje dizel i plavi dizel pojeftinit će četrdesetak lipa, ali će benzin poskupjeti za 14 lipa.

To je ušteda od 20 kuna, odnosno gubitak od sedam kuna za prosječni puni spremnik.

Koliko je poskupjela potrošačka košarica?

Koliko je poskupjela potrošačka košarica – teško je izračunati. Cijene se toliko brzo mijenjaju da ih teško prate i Nezavisni hrvatski sindikati koji je redovito objavljivao podatke o poskupljenjima.

Predsjednik sindikata Krešimir Sever kazao je kako je teško reći koliko doista vrijedi potrošačka košarica.

“Službena statistika bilježi da smo prošle godine udio troškova hrane i bezalkoholnih pića u mjesečnim troškovima imali u kućanstvu negdje oko 27,2 posto. To je sve skupa računano prije poskupljenja”, rekao je.

“Kad vidimo da su plaće i mirovine raste sporije nego cijene, jasno je da mi sada već u prosjeku sigurno odvajamo jednu trećinu ukupnih mjesečnih troškova na hranu”, dodao je Sever.

Navodi da su nakon spuštanja PDV-a pokušali računati vrijednost potrošačke košarice, no taman kad su sve izračunali, zateklo ih je drastično poskupljenje koje je preraslo cijene prije spuštanja PDV-a.

Prognoze nisu dobre

Sever navodi da prognoze nisu dobre. “Na području hrane se može malo učiniti. Ono što je glavna mjera je izdašno dizanje plaća i mirovina pa čak i nauštrb nekih ulaganja, troškova u poduzećima i javnom proračunu zbog toga što je važno očuvati kupovnu moć”, kazao je.

Navodi da je vidljivo kako je došlo do najvećih poskupljenja na strateškim troškovima u kućanstvima – hrani, energentima i stanovanju.

“Energenti će nam na pravu naplatu doći ujesen, kad krene nove sezova grijanja. Gorivo je već sad došlo, a struju ćemo osjetiti tijekom pojačanog klimatiziranja prostora”, objasnio je Sever i dodao da poskupljenje plina i struje osjetimo u cijenama robe i usluga koje plaćamo.

“Sve će i dalje rasti. Očekuje se, s obzirom na poskupjeli plavi dizel, mineralno gnojivo i silu drugih ulaznih troškova – rast će cijene i dalje, a sve će se iskrcavati na krajnje kupce”, dodao je.

“Zbog toga inzistiramo na drastičnom dizanju plaća. Može se nešto učiniti na području goriva, trošarina i PDV-a, ali kadgod se spušta PDV, u slobodnoj trgovini, slobodnoj prodaji – vidjelo se i kod hrane, s jedne strane se javni proračun odrekne dijela tih sredstava na razini prihoda, na drugoj strani to netko ne percipira i ostavi razliku kod sebe i mi uvijek sve platimo”, zaključio je Sever.

 
poskupljenje