Evo zašto u Hrvatskoj ne žele raditi ni stranci; Recepcioner nema plaću niti 5 tisuća kuna

Nije nikakva tajna da Hrvatskoj radnika nedostaje u sektorima u kojima su plaće daleko ispod nacionalnog prosjeka, ali objava HZZ-a plastično pokazuje zašto će i ova turistička sezona proći s manjkom radnika, a to onda znači sedmodnevni radni tjedan i 12 sati rada dnevno za one koji posao prihvate, piše Novi list.

HZZ navodi za svako zanimanje samo bruto plaću i ona se za više od 300 zanimanja za koje se tražilo mišljenje Zavoda i test tržišta rada kreće od 50 do 60 posto prosječne bruto plaće. Otprilike u tim je okvirima i neto plaća. Tako je, primjerice, najveća bruto plaća za zanimanje za koje se prethodno morao provesti test tržišta rada, kako bi se prije odobravanja zapošljavanja stranaca vidjelo ima li na tržištu domaće radne snage, ona koju dobivaju recepcionari.

Prosječna bruto plaća za to zanimanje je 6.364,14 kuna, što je 61 posto prosječne bruto plaće u Hrvatskoj koja je za ožujka bila 10.328 kuna. Ta prosječna bruto plaća na nacionalnoj razini daje neto plaću radnika od 7.607 kuna, odnosno oko tisuću eura. Recepcionar, pa tako i strani radnik koji razmišlja o zapošljavanju u Hrvatskoj, može računati na to da će iz bruto plaće, koja se u Hrvatskoj isplaćuje za njegovo zanimanje, na kraju dobiti 4.833 kune, što je 63 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj, piše Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...