Helena Mikulandra: “Stalno svi govore o demografiji, a nemamo kvalitetna radna mjesta, ni stambenu politiku, niti ginekologa, pedijatara, nema ni vrtića”…

I zdravstvo, zdravstvena skrb, odnosno teme i tematika bliska njima, našli su se u srijedu na sjednici Županijske skupštine pred nazočnim vijećnicima…

-U medijima smo ne tako davno mogli pročitati i vidjeti ispovijest majke kojoj je čak pet pedijatara u Zadru odbilo upisati novorođeno dijete, kako tvrdi. Koliko u našoj županiji imamo pedijatara koji imaju slobodnih mjesta za upis djece i gdje su oni raspoređeni? Kako je uopće moguće da se na listi HZZO-a za pojedine pedijatre navodi da imaju mjesta, a oni jedno dijete odbijaju upisati? Hoćemo li dobiti nove pedijatre u narednom periodu? Što ste konkretno napravili da biste poboljšali demografsku sliku u Zadarskoj županiji? – u pet pitanja zanimalo je Helenu Mikulandra (SDP), koja je na sjednici primijetila:

-Stalno svi govore o demografiji, a niti imamo polazišta kao što su kvalitetna radna mjesta i adekvatna stambena politika, niti imamo ginekologa koji bi nas pregledavali i vodili trudnoće, a niti skrb za djecu koja se unatoč tome rađaju: nema ni pedijatara, nema niti vrtića… – ustvrdila je Mikulandra.

No, ostala je bez odgovora, kojega je trebao dati župan. Božidar Longin kazao je kako će odgovor dobiti pismenim putem, a izravan odgovor dobio je, pak, Dario Čerkuč o tome zašto nisu nabavljena dva broda za Hitnu pomoć na otocima.

Kako je kazao potpredsjednik ZD Županijske skupštine, u aktualnu sezonu ulazimo bez ijednoga, “isto kao što se i gradnja hospicija izgubila negdje u bespućima proračunskih obećanja”…

– Jedan brod za Hitnu pomoć je nabavljen i vozi pacijente, a kada dođe drugi pohvalit ćemo se, rekao je Longin, dodajući kako “hospicij ide dalje, stvorili su se svi preduvjeti za njegovu gradnju i on će se realizirati preko Doma zdravlja.”

U upitima se našla i Dnevna bolnica…

– Da je projekt dnevne bolnice jedna saga bez završetka sad već svi znamo, kao što je već poznato da je ravnatelj OB Zadar, Željko Čulina, lagao kad je rekao da nisu platili 70 tisuća kuna zbog povrede postupka javne nabave – kazao je i ustvrdio Jure Zubčić, vijećnik SDP-a.

-Međutim, priča o dnevnoj bolnici tu ne završava. U četvrtom postupku javne nabave Opća bolnica Zadar je u natječajnoj dokumentaciji priložila potpuno pogrešan troškovnik! Tako su 8.ožujka, nakon primjedbe potencijalnog ponuditelja, izmjenili troškovnik za nevjerovatnih 99 tona betonskog željeza što novčano preračunato iznosi oko milijun kuna. Istim promjenama se briše i 22 metara kubnih betona iz troškovnika, a pritom se ne mijenja i procijenjena vrijednost radova. U Hrvatskoj je više projekata dnevnih bolnica, neke je isto tako radila tvrtka Solida i većina tih projekata je završena bez ikakvih problema, makar se nas uvjeravalo da je ta tvrtka pred stečajem… Baš zbog toga, kao i svih dokaza o nepravilnostima koje smo iznijeli javnosti, kao i laži u kojima je uhvaćen ravnatelj, mene zanima kako vi vidite njegovu odgovornost? – pitao je župana vijećnik Zubčić, na što je Božidar Longin kratko odgovorio da “ne vidi problem ako se neka tvrtka našla u problemima zbog povećanja cijena.”

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...