Ipak nije Zadar… Grad u blizini Hrvatske najbolje je mjesto na život na svijetu. Evo zašto se može podičiti tom titulom…

Nakon dvije godine Beč je ponovno zauzeo prvo mjesto na listi najboljih svjetskih gradova život, prema izvješću Economist Intelligence Unita (EIU), prenosi Tportal.

Top deset gradova najprikladnijih za život prema Global Liveability Index 2022 su: Beč (Austrija), Kopenhagen (Danska), Zürich (Švicarska), Calgary (Kanada), Vancouver (Kanada), Ženeva (Švicarska), Frankfurt (Njemačka), Toronto (Kanada), Amsterdam (Nizozemska), dok deseto mjesto dijele Osaka (Japan) i Melbourne (Australija).

Beč je i ranije bio visoko rangiran, zauzevši prvo mjesto 2018. i 2019. godine, no pretekao ga je novozelandski Auckland u kojem je život prošle godine uslijed pandemije funkcionirao normalno za razliku od europskih gradova u kojima je ‘vladala’ karantera, uz brojna ostala ograničenja.

Međutim Europa se počela brzo oporavljati, tako i kvaliteta života, a EIU navodi da je pozicija Aucklanda na indeksu pala na 34. mjesto ove godine zbog viših stopa zaraze covida i strogih graničnih kontrola u 2021. godini. Iako su blokade prestale na Novom Zelandu u prosincu, ‘dobro procijepljeni gradovi’ u Europi i Kanadi počeli su ranije s ublažavanjem mjera i ograničenja.

Međutim malo je vjerojatno da bi Auckland zauzeo prvo mjesto na ovogodišnjoj ljestvici čak i bez pandemije, prema EIU-ovom izvješću.

‘Pad drugih gradova je razlog zašto je Auckland bio najbolji prošli put. Bez covida, vjerojatno bi bio u top 10, ali ne i broj jedan’, rekao je Simon Baptist, glavni globalni ekonomist u istraživačkoj i savjetodavnoj tvrtki.

Još pet europskih gradova – Kopenhagen, Zürich, Ženeva, Frankfurt i Amsterdam – također su ušli u prvih deset. Kanadski Calgary i Vancouver zauzeli su treće i peto mjesto. Japanska Osaka i australski Melbourne podijelili su 10. mjesto.

U ocjenu su 172 grada uvrštena po sljedećim kategorijama: stabilnost, zdravstvo, kultura i okoliš, obrazovanje i infrastruktura. Australski i novozelandski gradovi zauzeli su šest od deset najboljih mjesta prošle godine, ali su bili ‘mnogo, mnogo niže’ na ovogodišnjoj listi jer se njihovo djelomično ponovno otvaranje poklopilo sa širenjem zaraznije varijante omikrona, rekao je Baptist za CNBC Street Signs Asia u četvrtak.

No, EIU je optimističan da će se ti gradovi oporaviti. ‘Možemo očekivati ​​da se australski i novozelandski gradovi pomaknu na ljestvici sljedeće godine, kada budemo radili sljedeći krug istraživanja. Pomaknut će se zbog ublažavanja mjera i ograničenja covida’, smatra Baptist.

I drugi gradovi u regiji zabilježili su pad na ljestvici. Singapur je ove godine pao za tri mjesta na 37. mjesto, dok je Hong Kong pao na 62. mjesto s 49. prošle godine.

‘Ovo je dugoročna promjena, ne radi se samo o covidu. Ali gubitci zbog pada Hong Konga bit će dugotrajni zbog kulturnih i političkih sloboda koje su u padu’, rekao je Baptist.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do pada Moskve za 15 mjesta, dok je Sankt Peterburg pao za 13 mjesta.

‘Oba grada bilježe pad u ocjenama zbog povećane nestabilnosti, cenzure, uvođenja zapadnih sankcija i korporacija koje povlače svoje poslovanje iz zemlje’, navodi se u izvješću.

Rat protiv Ukrajine također je utjecao na rangiranje drugih istočnoeuropskih gradova koji se suočavaju s političkim sukobima, sigurnosnim prijetnjama, nesigurnošću hrane i energije te rastućom inflacijom, priopćio je EIU.

Varšava i Budimpešta zabilježile su pad ocjene stabilnosti kao rezultat rastućih diplomatskih napetosti, dodao je EIU. Glavni grad Ukrajine Kijev također je isključen iz ovogodišnjeg izvješća, a dodana su 33 nova grada, od kojih je 11 u Kini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...