Majka iz Zadra: “Pet pedijatara odbilo je upisati moje novorođeno dijete, u šoku sam”

Prema podacima od ove jeseni, Hrvatskoj nedostaje 75 pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a u idućih pet godina u mirovinu će još njih četrdesetak.

Dodatno zabrinjava činjenica da je njihova prosječna dob 55 godina, a čak 40 posto ih je starije od 60 godina.

O manjku pedijatara svjedoči zabrinjavajući podatak da je svako deseto predškolsko dijete bez skrbi primarnog pedijatra.

Tko će nam u takvom sustavu pravovremeno i odgovorno liječiti djecu, pita se i majka tek rođenog djeteta koja je u potrazi za osnovnom zdravstvenom skrbi za svoje novorođenče, naišla na zatvorena vrata i odbijenice.

U današnjoj potrazi za upisom kod pedijatra tek novorođene bebe šok i nevjerica. Hodajući dva sata okolo, kucajući na troje vrata i zvanje dva pedijatra telefonski, dobila sam samo odbijenice navodeći da su prekrcani i da ne mogu upisati novorođeno dijete. Na moj upit kako na listi od HZZO-a stoje da imaju mjesta, odgovor je opet bio isti da oni imaju previše upisanih i da nažalost ne mogu upisati dijete. Žalosno je da se ovo dešava i da nema dječjih pedijatara te u razgovoru s nekim majkama došla sam do saznanja da je tako i njima bilo na upisu novorođenog djeteta i sve smo u šoku. Nakon ovog traženja konačno sam našla pedijatra koji će upisati moje dijete te obaviti pregled s navršenih mjesec dana (koji je za par dana). Svjesna sam da pedijatri imaju previše upisane djece, ali mi nije jasno kako se mogu odbiti novorođena djeca? Nadam se da će ubrzo doći neki novi pedijatar i da se ovakve stvari neće događati jer nije lijep osjećaj ići od vrata do vrata da bi vam rekli: “nažalost ne možemo upisati vaše dijete jer smo prekrcani, odite kod drugog pedijatra”, priča nam zabrinuta majka iz Zadra.

Evidentno je kako su sadašnjost i budućnosti primarne pedijatrije u Hrvatskoj ozbiljno ugrožene. Porazno je to za zemlju u kojoj se uvijek iznova ističe nužnost poboljšanja demografske slike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...