Martin Erlić, mladi Zadranin i sjajni debitant u Vatrenima: “Prije dva tjedna sam bio na Poljudu kao navijač!”

Martin Erlić na Poljudu je debitirao za reprezentaciju Hrvatske. Stoper talijanske Spezije, 24-godišnji Zadranin pamtit će ogled s Francuskom.

– Bilo je dosta teško čuvati francuske napadače, ali dobro smo odradili s Vidom i Juranovićem. Luka i Broz su odradili odličan posao. Dosta su mi pomogli i kroz razgovor. Mislim da je na kraju neriješeno dobar rezultat – rekao je Erlić…

… a potom dodao:

– Prije dva tjedna sam bio tu na Poljudu kao navijač, sada kao igrač. Kada sam izašao na stadion naježio sam se. Ne možeš igrati loše pred ovakvom publikom.

Možda to doživiš i u dresu Hajduka?

– To ćemo vidjeti u budućnosti – kaže za dalmatinskiportal.hr .

A net.hr nas je podsjetio ili, ako hoćete, pobliže upoznao s tim tko je to Martin Erlić…

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, objavio je, naime, u prošli ponedjeljak popis igrača za nadolazeće utakmice Lige nacija u lipnju. Na popisu se našlo i ponešto debitanata, ali o svima njima se uglavnom sve zna, no jedan je novi Vatreni pomalo enigmatičan.

Dalić je u reprezentaciju pozvao i stopera Sassuola, koji trenutno igra na posudbi u Speziji, Martina Erlića. Erlić se na kraju sezone vraća u Sassuolo, a ove sezone igrao je briljantno za Speziju, bio njezin ponajbolji igrač i vrlo važna karika u borbi za ostanak u Serie A, u kojoj će Spezija igrati i sljedeće sezone. Martin je gotovo pa nepoznat široj publici, rijetko je davao intervjue, rijetko se eksponirao i dugo je godina rudario po nižim talijanskim ligama.

Inače rođeni – Zadranin, nedavno je dao intervju za klupsku stranicu i talijanski Fantacalcio u kojem je otkrio brojne nepoznate detalje iz svog života. Govorio je o ratom obilježenom djetinjstvu, o najdražim igračima, o najzahtjevnijim protivnicima, pa i o tome zašto nosi specifičan broj 28 na dresu…

-Igrače poput Driesa Mertensa ili Laura Martineza je najteže čuvati, jako su brzi u međuprostoru. Dajte mi radije Ibrahimovića, Zapatu i Immobilea. Oni su jači, ali s njima se lakše nosim, rekao je Erlić.

Kazao je i kako nema problema s igranjem u raznim formacijama.

-Igrao sam skoro uvijek u obrani od četiri braniča. Igrati s trojicom je lijepo jer možeš duboko izlaziti i ići u napad, ali ipak sam navikao igrati u liniji s četiri, dodao je i zatim opisao svoj put u talijanskom nogometu.

-Počeo sam u Serie C. Nije lako tamo početi jer sanjaš puno više, ali sada savjetujem mladima da probaju to iskustvo. Mene je učinilo boljim i zrelijim igračem, veli novi Vatreni.

Zanimljivo, na dresu nosi neobičan broj, broj 28, a postoji i razlog.

-Zašto nosim broj 28? U Čast Paolu Cannavaru, jako puno mi je pomogao kad sam stigao u Italiju. Na posudbi u Studirolu sam prvi put počeo nositi taj broj, nastavio je novi Dalićev izabranik.

Prisjetio se i djetinjstva, koje je kao i mnogima njegovih godine bilo obilježeno tek završnim Domovinskim ratom.

-Kada mi je bilo osam godina, otac mi nije imao ni 50 lipa za užinu. Te 1995. godine završio je teški rat u mojoj zemlji i on je morao sav novac uložiti u renoviranje bombardirane kuće… Braća i rodbina našli su spas u Udinama, kazao je Erlić.

Na koncu je rekao kako će mu Spezija zauvijek ostati u lijepom sjećanju:

-Vjerojatno ću igrati na velikim europskim stadionima, ali Spezijin će za mene ostati esencija nogometa. Nema puno ljudi, samo 11 tisuća ljudi, ali stvaraju emociju i buku kao da ih je puno više. Ovi ljudi imaju strast i podsjećaju me na Splićane: ako pobijediš, ti si za njih bog, ako izgubiš, a dao si sve od sebe, poštovat će te, zaključio je za net.hr novi Dalićev adut kojeg je u ponedjeljak, 6.6. protiv Francuske besprjekorno na djelu vidio i spomenuti Split, pun Poljud. Prije dva tjedna s njim je razgovor za Antenu Zadar vodio i naš Valentino Matešić.

Erlić, obrambeni igrač porijeklom iz Tinja, sela u zadarskom zaleđu, već četvrtu sezonu igra u Speziji u talijanskoj Seriji A. Od šesnaeste godine je u Italiji, ranije je trenirao u školama Dinama i Rijeke…

U Speziji je imao jako dobru sezonu, postigao dva gola i imao jednu asistenciju. Martin je u posljednjem 38. kolu na stadionu Alberto Picco, za svoju Speziju protiv Napolija odigrao zadnju utakmicu za svoj klub, nakon čega seli u Sassuolo s kojim ima četverogodišnji ugovor.

Martine, pritisak posljednjih dana je prevelik?

-Upravo tako, još nisam svjestan koliko je ovo veliki uspjeh za mene, možda ću biti svjestan svega na okupljanju reprezentacije i kad se bolje upoznam sa suigračima, moja radost i sreća je neopisiva! San mi je oduvijek bio upoznati se uživo s Lukom Modrićem, san je to svakog hrvatskog nogometaša, san koji mi se napokon ostvario. Moj Tinj i Lukin Zaton Obrovački su prilično blizu, na nekih pedesetak kilometra udaljenosti, i eto radost je time još i veća.

Prošao si sve uzraste u hrvatskoj reprezentaciji?

-Tako je, hvala Bogu došao je i onaj najbitniji poziv, u A reprezentaciju! Sve je sad na meni, nadam se da ću dobiti priliku i iskoristiti je na najbolji mogući način. Koliko zaslužiš toliko će ti se i vratiti, na terenu ću dati sve od sebe, uostalom to sam oduvijek i radio.

Nikad nisi nosio dres Zadra?

-Igrao sam za Raštane, trebao sam sa Zadrom otići na nekakav turnir u Češku, onda vam je bilo ako ćeš ići s nama na turnir moraš i igrati za Zadar. U Raštanima mi je bilo puno jednostavnije ići na trening, kuća mi je bila blizu, tako da sam na treninge dolazio pješke. Ćaća i mater su mi se bavili poljoprivredom i nisu me mogli voziti u Zadar na treninge svaki dan.

HNK Zadar je na najboljem putu da izbori jedinstvenu Treću ligu?

-Pratim sve, sigurno da bi mi bilo drago da HNK Zadar uđe u tu ligu, klub i Grad to zaslužuju, jer Zadar je lijep grad, i ima pravu dalmatinsku atmosferu – poručio je u razgovoru za Antenu.

Uglavnom, ako niste znali ranije, zapamtite to ime, Martin. Martin Erlić.

Budući standardni Vatreni. Još jedan uz ZD predznak…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...