Povijesni uspjeh zadarskog hrvanja u Bukureštu; Roko Strika brončani na Europskom prvenstvu!

Na Europskom prvenstvu u hrvanju za kadete i kadetkinje koje se održava od 13. – 19. lipnja 2022.  u Bukureštu u Rumunjskoj, nastupila je muška i ženska kadetska reprezentacija Hrvatske, a kao član reprezentacije na natjecanju nastupio je i član Hrvačkog kluba Zadar, naš Zadranin Roko Strika, koji je na ovom natjecanju osvojio brončanu medalju u kategoriji Grčko-rimskim načinom do 92 kilograma.

Unatoč značajnom otporu i angažmanu, Roko je natjecanje otvorio porazom od iskusnog poljaka Warchola, ali se već u toj borbi vidjelo da je fokusiran, motiviran i spreman za najbolje na prvenstvu. Kako je u kasnijem dijelu natjecanja, Poljak ušao u finale, Roko je dobio priliku da kroz repasaž dođe do medalje i tu je priliku na najbolji način iskoristio. Već u sljedećoj borbi protiv Ukrajinca Yevhenia Pishyija pokazao je samouvjerenost i uz ogromnu dominaciju pobijedio rezultatom 7:0.

U borbi za brončanu medalju Strika je savladao predstavnika Moldavije, Cristiana Rusua, tehničkom superiornošću. U ovoj borbi Roko je pokazao zavidnu razinu taktičke pripremljenosti i svu svoju sportsku inteligenciju. Već pri prvom kontaktu ostvario je prednost 2:0 što je vidno uzdrmalo Moldavca kojega je naš hrvač do kraja borbe deklasirao pobjedom 11:2. Za istaknuti je kako je Roko Strika prije nekoliko mjeseci imao ozljedu ramena, pa je navedenoj borbi taktičkom pripremom lažnog zahvata dozvolio protivniku da nastavi napad u parternom položaju gdje je Roko iskoristio fleksibilnost kukova i kontranapadom zamalo pobijedio „tušem“ vrlo dobrog suparnika.

-Ovo nije samo povijesna medalja za Hrvački klub Zadar koji je opet potvrdio svoju kvalitetu u radu, ovo je povijesna medalja za hrvanje u cijeloj Hrvatskoj, ali i za hrvatski sport općenito. Za naglasiti je kako je za ostvarenje ovog sportskog rezultata, od osnutka HK Zadar bilo potrebno 13 godina sustavnog rada. Osvajanje ove medalje nije slučajan rezultat, jer će Hrvački klub Zadar u sklopu reprezentacije Hrvatske na predstojećem Europskom prvenstvu u uzrastu do 15 godina koje će se održati u Zagrebu od 16. – 19. srpnja 2022. godine predstavljati Marijana Šumski. Svi rezultati i uspjesi članova našeg kluba rezultat su kvalitetnog, planiranog i programiranog rada s djecom i mladima, kao i rezultat organizacije međunarodnog 10. turnira Zadar Open i 9. trening kampa koji okupljaju značajan broj djece i mladih u Zadru u ovom olimpijskom sportu – ističu iz kluba.

Za istaknuti je kako je Roko Strika i odličan učenik Gimnazije Jurja Barakovića!

-Da, i ovim putem zahvaljujemo svim njegovim profesorima i ravnatelju, a posebno razredniku Štefanu Štivičiću koji su Roku bili podrška u cijelom ovom procesu pripreme za nastup na Europskom prvenstvu. Primarno je ovo Rokov uspjeh, ali njegovih roditelja i brata koju su mu snažna potpora u njegovom obrazovno sportskom razvoju- kaže nam glavni trener Vladimir Mančik, uz kojega je za osvajanje brončane medalje Roka Strike s EP u hrvanju za kadete, neizostavno potrebno istaknuti i ostatak iznimno uspješnog trenerskog tima, vrijedne trenere Krešimira Zurića i Josipa Cindrića, koji su svakako uz sve članove i članice HK Zadar zaslužni za postignuti povijesni rezultat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...