Studenti nude rješenje za kronični nedostatak radnika u turizmu: “Povećajte nam porezni limit!”

Studenti imaju plan kako barem djelomično olakšati kronični nedostatak radne snage u turizmu, trgovini i ostalim sektorima, zbog čega su posljednjih tjedana dopisima i prijedlozima obasuli Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo financija, a dobili su službenu podršku i Rektorskog zbora.

Naime, prema postojećim pravilima, roditelji studenata koji godišnje ostvare prihode iznad 15 tisuća kuna gube pravo na poreznu olakšicu, zbog čega dobar dio studenata u turizmu ne može raditi više od dva mjeseca godišnje, iako bi mnogi od njih imali vremena i za više od toga.

Hrvatski studentski zbor, na čelu s predsjednikom Nevenom Pintarićem, pokrenuo je zato inicijativu kojom predlaže da se limit do kojeg se roditeljima studenata odobrava porezna olakšica s trenutnih 16 tisuća poveća na njih 22.500 kuna, što bi većini studenata dalo šansu da u turizmu, ali i u svim ostalim poslovima godišnje rade oko tri mjeseca.

Limit su, pojašnjava Pintarić za Jutarnji, izračunali na temelju sveučilišnog kalendara za akademsku godinu 2021./2022. te uz korištenje minimalne propisane satnice u iznosu od 29,30 kuna, računavši kako su mogući radni dani za studente prvi tjedan u mjesecu siječnju, šest tjedana za ljetnih praznika, vikendi, razdoblja izvan ispitnih rokova te posljednji tjedan u kalendarskoj godini.

Studentski zbor izračunao je da bi studenti godišnje mogli zaraditi 13.360 kuna kroz regulirani rad te još 9141 kunu za rad nedjeljom, što je sve skupa 22.500, dakle nešto malo preko šest tisuća kuna više od limita koji je definiran sada, prenosi Jutarnji.

“Znamo da u turizmu postoji velik nedostatak radne snage, zbog čega postoji potreba i za stranim radnicima, a kako se najavljuje jako dobra sezona, očito je da će taj nedostatak ove godine biti izraženiji nego prije. Mislimo da su studenti idealni za poslove u turizmu, posebno s obzirom na to da se radnike najviše traži u vrijeme praznika, no, nažalost, zbog načina kako su limiti sada definirani, većina ne može raditi dulje od dva mjeseca jer otprilike u tom roku već probiju limit i prestaju svojim roditeljima biti olakšica”, izjavio je Pintarić.

Uime Studentskog zbora prijedlog povećanja limita poslao je Ministarstvu obrazovanja, iz kojeg je odgovoreno potkraj travnja, ali nažalost ne i iz Ministarstva financija u čijoj je domeni Zakon o porezu na dohodak.

“Ako se utvrdi da važeća ograničenja doista uzrokuju prepreke studentima u obavljanju studentskih poslova, Ministarstvo će razmotriti potrebu mogućnosti prilagodbe limita te konzultirati Ministarstvo financija”, stoji na kraju odgovora koji je Studentski zbor zaprimio iz Ministarstva obrazovanja. Službenu im je podršku dao i Rektorski zbor koji je naveo da zahtjev za povećanje limita smatra opravdanim, a sada se još samo čeka odgovor Ministarstva financija, koji je najvažniji u cijeloj priči.

“Očito je da studenti žele raditi, ali da tu postoje ozbiljne prepreke s obzirom na limite i iznose satnica. Sektor, naravno, podržava njihovu inicijativu koja je važna ne samo za turizam, već i za sve ostale sektore u kojima nam nedostaje radna snaga. Prema našim procjenama, u turizmu može raditi oko 15 tisuća studenata, a kako znamo da nam nedostaje oko 30 tisuća radnika, jasno je da bi se polovica te brojke mogla pokriti studentima, i to bi trebao biti prvi korak prije nego što krenemo posezati za stranim radnicima”, rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Inače, limit kojim se propisuje gornja granica za poreznu olakšicu isti je godinama i to je više-manje dobro funkcioniralo, no kako su značajnije porasle satnice za studente, većina ih sada vrlo brzo dosegne limit.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...