U svibnju u Zadarskoj županiji tri i pol tisuće više zaposlenih nego godinu ranije…

Odlični gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su i u petom mjesecu 2022. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana svibnja u Zadarskoj županiji imali smo 61.021 zaposlenih što je povećanje za gotovo tri i pol tisuće (3.407 ili 5,9 posto) u odnosu na isti dan godinu ranije.

Da bi se održao rast gospodarstva potrebno je održati investicijsku aktivnost. Zadarska županija u okviru svojih proračunskih mogućnosti ima niz mjera za potpore poduzetništvu, a brojke potvrđuju da smo na dobrom putu, stoji u analizi Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

„Po najavama poduzetnika koji nas kontaktiraju trend je pozitivan i za očekivati je daljnji rast i razvoj gospodarskih aktivnosti u Zadarskoj županiji“, istaknuo je župan Božidar Longin najavivši da će se na županijskoj razini nastaviti s mjerom subvencije kredita poduzetnicima za investicijske projekte, a tijekom ove godine uvest će se i nova mjera sufinanciranja otvaranja razvojnih (start-up) tvrki.

Istodobno, uz potpore poduzetnicima, Zadarska županija prepoznala je važnost trenutka jer su energenti znatno poskupjeli pa je, s ciljem potpore građanima u povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, raspisala dva javna poziva za koje je osigurano milijun kuna. Riječ je o javnim pozivima za sufinanciranja mjera energetske obnove obiteljskih kuća i za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.

Dodatan rast gospodarskih ativnosti očekuje se idućih mjeseci zbog turističke sezone. Svibanj je potvrdio dobru pozicioniranost Zadarske županije kao turističke destinacije, stoga se s razlogom očekuje odlična turistička sezona koja bi mogla nadmašiti promet ostvaren u rekordnoj 2019. godini, odnosno više od 15 milijuna noćenja i 2 milijuna dolazaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...