Županijska skupština krenula spominjanjem “kriminalaca”, “veleuvaženih spin majstora”, “manipulatora”, “debila” i “idiota”…

Ravno 35 točaka, nekako smo se i naviknuli na “višesatnu” brojku, dnevnog reda bilo je predviđeno za Županijsku skupštinu koja se danas, u srijedu, 29.06., održala u Poličniku, no – i na to smo se naviknuli, pa smo samo, kao i većina prisutnih, tek notirali, ne nužno na županijskoj razni, ali na nekim gradskim i općinskima- “ad hoc” se broj točaka povisio “na licu mjesta”…

Župan Božidar Longin za dnevni red predložio je još nekoliko novih točkaka: o odobrenju za tri koncesije i imenovanju sudaca porotnika. Tome su se, i na to smo se naviknuli, ali i za njih i za nas ide u opis posla,  usprotivili oporbeni vijećnici, smatrajući da se točke moglo staviti ranije u redovnu proceduru, ne netom uoči sjednice, kako bi se konkretnije i podrobnije upoznali s materijalima koncesije i predloženim imenima.

– Niti znamo tko su ti ljudi, a trebamo ih imenovati sucima. Ne znamo ni kome ni pod kojim uvjetima dajemo koncesije, porotnici mogu biti članovi HDZ-a, a koncesionari kriminalci, mi to ne možemo izglasati na ovakav način. Pa ne možete pet minuta prije sjednice davati materijale za tako važne stvari, to treba proučiti prije donošenja odluka. Prosvjedujem i zbog činjenice da su na dnevnom redu izvješća svih ustanova osim Narodnog muzeja Zadar, znači li to da Renata Peroš i dalje ne namjerava doći pred vijećnike? – protestirao je i pitao vijećnik Akcije mladih, Marko Pupić Bakrač.

Njega je župan nešto kasnije nazvao “veleuvaženim spin majstorom i manipulatorom”, a za nadopunu dnevnog reda pobrinuo se predsjednik Skupštine Zoran Šikić (HDZ), rekavši Pupić Bakraču da se može izjasniti samo sa “da” ili “ne” za nadopunu dnevnog reda, a ne o tome diskuturati.

Rekao je i kako spomenuto muzejsko izvjeće nije na dnevnom redu jer Peroš nije mogla nazočiti te će naknadno biti uvrštena. To ju nije spriječilo, uzvratio je i upozorio pak  Marko Pupić Bakrač, da ne dođe posljednjih šest puta.

-Mi vijećnici koji donosimo odluke za vas smo debili i idioti, jer je debilizam da ne možemo proučiti materijale. Gdje je naša odgovornost za odluke? – dodao je Pupić Bakrač. Dopunu dnevnog reda je HDZ-ova većina izglasala, uz primjedbu vijećnika Akcije mladih da je “i idiotski i debilno sve skupa.”

Davor Čerkuč je najavio kako će za svaku točku o koncesiji sazvati 15 minuta stanke kako bi barem usporili odlučivanje te pregledali materijali, a neposredno prije početka sjednice predsjednik Šikić izrazio je novinarima sućut zbog prerane smrti njihovog kolege, fotoreportera, Vedrana Sitnice, nakon čega je održana minuta šutnje za sve poginule branitelje spodručja županije i cijele RH.

Inače, sama naznaka i onda određivanje kako će se Skupština Zadarske županije prirediti u Općini Poličnik, u Poslovnoj zoni Grabi, u zgradi Centra za razvoj i edukaciju, izazvala je proteklih dana prijepor kod dijela vijećnika.

Pa su se iz oporbe čuli nezadovoljni glasovi kako Županija plaća najam dvorane u kojoj održava Skupštinu, i pritom, naveli su, za svaku sjednicu plaća. U istoj dvorani, obrazložili su ljutnju, jer je velika, su skupštinari bili kada su morali, za vrijeme epidemije, a sada su epidemiološke mjere ukinute, no Županiji se i dalje više sviđa održavati sjednice u Poličniku i plaćati najam , nego koristiti svoju zgradu na Poluotoku i dvoranu gdje se sjednica oduvijek održavala.

-To je sramota, nekome bi dobrodošao taj novac – protestirali su u utorak…

Od početka aktualnog saziva Skupštine i konstituirajuće sjednice u lipnju prošle godine, sve su se sjednice održale u zoni Grabi, izuzev samo jedne koja je bila održana elektronskim putem, a održavanje svake sjednice se Centru za razvoj i edukaciju plaća 500 kuna. Do sada se ukupno skupilo 3.000 kuna izdatka.

– To i nije neka lova. Pomažemo mi i udrugama, nemojmo biti sitničavi. Epidemiološke mjere su ukinute, ali korone i dalje ima. Dvorana na Poluotoku u Zadru je puno manja, sjedalice stisnute, svatko puše u vrat onome ispred sebe, što tu nije tako – poručio je putem medija Davor Lončar, načelnik Poličnika…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...