Danas je Svjetski dan čupavaca. Napravite ih savršene po ovom receptu…

Popularni čupavci nisu izmišljeni u Europi, zapravo stižu s drugog kraja svijeta, daleke Austrailje a nastali su nekad između 1896. i 1901. godine. Priča kaže kako su čupavci (eng. lamingtons) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi bilo kakav kolač.

S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte od vanilije, umočio je u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Tradicionalni lamingtoni se mogu prepolovitipa napuniti tučenim vrhnjem ili češće marmeladom, od primjerice – jagoda.

Najveći su ispekli na Novom Zelandu

Najveći čupavac je napravljen 2020. godine na Novom Zelandu, a težio je 2.770 kilograma, kao 50.000 onih normalne veličine. S trona je svrgnuo australski rekord iz 2011. godine, koji je teži 2.361 kg i bio je velik kao 45.000 “normalnih” čupavaca.

Tradicionalna su hrana Australije i uvijek se pripremaju na Dan Australije, i to od 1901. kada je u nacionalnim novinama izašao prvi recept. Svjetski dan čupavaca je 21. srpnja, i bila bi prava šteta ne proslaviti ga.

Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i mirišljavi kokos kombinacija su kojoj je teško reći “ne”. Upravo je zato ovo idealan kolač za cijelu obitelj – za svaku priliku.

Recept za odlične čupavce dobili smo od food bloggera Josipa Gavrana iz Dugog Sela koji nije odustao dok nije došao do savršenog omjera, piše Index.

Donosimo ga u nastavku…

Sastojci

Biskvit

  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 12 g vanilin šećera
  • 200 g brašna
  • 12 g praška za pecivo

Preljev

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 120 g maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica ruma
  • 150 g kokosovog brašna

Priprema

Biskvit

  1. Izmiksajte jaja i šećer
    Mikserom sjedinite šećer i jaja, dok ne dobijete glatku pjenastu smjesu.
  2. Dodajte mlijeko i ulje
    Dodajte mlijeko, ulje i vanilin šećer, miksajte kako bi se sastojci sjedinili.
  3. Umiješajte brašno i prašak za pecivo
    U posebnoj posudi žlicom sjedinite brašno i prašak za pecivo. Postepeno je dodavajte u tekuću smjesu, uz konstantno miješanje žicom.
  4. Smjesu za biskvit stavite peći
    Smjesu ulijte u lim za pečenje, dimenzija 30×30 cm prethodno obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20-25 minuta.
  5. Biskvit ohladite i narežite
    Pečeni kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi zatim izrežite na kocke ili pravokutnike veličine koja vama odgovara.

Preljev

  1. Na laganoj vatri sjedinite sastojke
    Na laganoj vatri sjedinite čokoladu, maslac, mlijeko i šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi, zatim posudu maknite s vatre i dodajte rum. Dobro promiješajte.
  2. Biskvit umočite u čokoladu i kokos
    Pečeni i narezani biskvit prvo pomoću dvije vilice umočite u čokoladni preljev zatim u kokosovo brašno. Ostavite ih na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku da se čokolade stegne.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...