Mještani Ugljana na Mostiru pronašli ‘piromanski alat’: “Ne želim misliti što bi bilo da se ovo zapalilo, ovdje usred borove šume”

U borovima na Mostiru u Ugljanu, mještani su u srijedu ujutro pronašli ostatke tzv. vulkan petarde i pokraj nje maramicu natopljenu nepoznatom, pretpostavljaju – zapaljivom tekućinom.

Naišli smo na to dok smo šetali i odmah nam je bilo sumnjivo. Nekome “posao” ili nije uspio ili se ipak predomislio i ostavio svoj “piromanski alat” ovdje. Ne želim misliti što bi bilo da se ovo zapalilo, ovdje usred borove šume. Ne možemo vjerovati da je netko u stanju, pogotovo sada, po ovim vrućinama, i pomisliti na vatru, na paljenje bilo čega. Onaj tko je u stanju takvo što napraviti nije normalan čovjek. On je bolesnik, patološki slučaj, govori ljutito Ugljanac za portal Naši školji, koji je redakciji i poslao fotografiju.

Kaže da će sada još više pripaziti jer živi u blizini i svako jutro prolazi pokraj Mostira.

Uistinu, čovjek ne može da se ne zapita kome je u interesu potpaljivati vatru, izazivati požare, na taj način prijetiti ljudima, njihovoj imovini, uništavati prirodu…

Prije tri dana gorjelo je baš na području Ugljana, u krugu Psihijatrijske bolnice Ugljan, i samo zahvaljujući brzoj intervenciji DVD-ova požar je lokaliziran u najkraćem mogućem vremenu, bez većih posljedica.

Razdoblje ljetnih mjeseci i velikih vrućina, podsjećaju u DVD-u Preko, razdoblje je velike i vrlo velike opasnosti od požara na otvorenom prostoru, a uzroci su najčešće nepropisno korištenje otvorenog plamena i nemar, odnosno ljudski faktor.

Na području Zadarske županije od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru kako bi se spriječilo nastajanje i širenje požara na poljoprivrednim površinama, zaštićenim dijelovima prirode, šumama i šumskim zemljištima, gradskim parkovima, okućnicama i svim ostalim otvorenim prostorima. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su za prirodu i okoliš koji nas okružuju.

Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice:
– spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara,
– spaljivanje papira, smeća i otpadaka,
– improvizirani roštilji i gradele,
– logorske vatre i sl.

Propisane su novčane kazne za prekršaj za bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru i izazivanje požara, dok se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom može izreći i zatvorska kazna.

Molimo sve da ukoliko uoče požar žurno obavijeste vatrogasce na brojeve 193 ili 112, jer upravo brza dojava omogućuje pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju te učinkovitije gašenje požara, javlja portal Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...