U Ninu otvoren III. Ljetni salon HDLU-a Zadar

U sklopu Ninskog kulturnog ljeta u galeriji Višeslav koja preko 16. godina djeluje u povijesnom ambijentu kompleksa crkve sv. Križa i rustikalne Barokne kuće iz 17. stoljeća, sinoć je svečano otvoren III. Ljetni salon Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, na kojem se s 22 rada predstavilo 18 autora izlagača.

U ime domaćina i organizatora Grada Nina, brojne  ljubitelje likovne umjetnosti, pozdravila je Marijana Ramov, viša savjetnica za kulturu koja je istaknula  kako su u galeriji Višeslav – mjestu otvorenom za novitete na području likovnog stvaralaštva, prije 4 godine krenuli s predstavljanjem članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar, te svih njegovih  aktivnih autora koji neprekidno putem svog likovnog izražavanja neumorno komuniciraju sa zainteresiranom publikom.

Pravi je izazov na godišnjim izložbama s većim brojem izlagača, poput ovog salona sintetizirati i spajati ljepotu različitih pravaca, stilova, formi, oblika, motiva i kolorita…svega onog što likovni jezik jest., dodala je Ramov, te iskazala zadovoljstvo već ovim četverogodišnjim kontinuitetom Salona za kojeg se nada da će postati tradicionalna platforma prezentacije novijih djela široj ninskoj javnosti te brojnim posjetiteljima.

U ime kolega autora i izlagača, publici se  obratio  i predsjednik HDLU-a Zadar, Dragan Jelavić, koji je citirajući osvrt svog kolege dipl.pov. umjetnosti Zvonka Čuline istaknuo kako su u ovoj globalnoj krizi interesa i stvaranja samo umjetnosti i kreativnost te koje nas potiču i vuku naprijed…

„Ovaj salon kao reprezentativni godišnji umjetnički pothvat koji publici nudi  novonastala djela s različitim izrazima, pravcima, formama i oblicima kao senzoru i orijentiru, kud i kojim putem ide zadarski i zavičajni krug, kako se inspirativno kreće, što ga pokreće u vremenu unutarnjih i vanjskih izazova koji sve ove posebno senzibilne i kreativne duše osjećaju, što ih u realnim ili paralelnim potencijalima motivira, kao i što ih se u mnogim umreženostima s unutrašnjeg ili vanjskog aspekta posebno tiče i dotiče“ kako „u svim sferama različitosti i gledatelji/posjetitelji mogu pronaći bliskost i povezivanje tih izričaja i osobnosti te naći motive i motivike kao i osjećaje atmosfere i poticajnosti od i sa svakim od djela, te osjetiti inspirativno ozračje umjetnika i umjetnica, koji u okviru Društva kontinuirano daju svoj prilog općoj kulturnoj sceni Zadarske Županije“

Neka je, prije svega radost novoga susreta te razmjena kreativnih iskustava, s dodatnom snagom, nadom i jasnošću na dobrobit sviju, posebno Grada Nina i regije u kojem ovo naše Društvo ponovno aktivira svoje snage, zauzimajući značajno mjesto s novim željama, nadahnućima i idejama, kako s pojedinačnim tako i zajedničkim uspjesima na korist općoj kulturi i umjetničkom izrazu koji osvježava, potiče i redovito tematski i sadržajno novoafirmira.

Treći Ljetni salon HDLU-a Zadar u ime Grada Nina otvorila je Marijana Ramov, čestitajući izlagačima radost prezentacije i druženja a posjetiteljima da ponesu samo dobre, nadahnjujuće utiske.

Izložba će biti otvorena do 10. kolovoza, navode iz grada Nina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...