Zadarska Foša na listi preporuka top europskih restorana

Opinionated About Dining stranica je koja svake godine daje preporuke za najbolje restorane, a ove su godine tu mjesto našla i dva hrvatska restorana.

Objavljuju više lista, kao što su Top lista europskih restorana, Top 30 novih europskih restorana, lista jeftinih europskih restorana (mahom danski, francuski i britanski), Top lista sjevernoameričkih restorana, Top lista japanskih restorana, Top lista azijskih restorana, a za 2022. godinu uskoro dolazi i lista najboljih južnoameričkih, kao i jeftinih sjevernoameričkih restorana.

Na listi top europskih restorana među preporukama su i dva hrvatska – šibenski Pelegrini i zadarska Foša.

Inače, ova stranica za slaganje svojih top lista restorana uključuje iskustva korisnika, a na njihovom webu se može naći i lista prvih 200. Radi se uglavnom o ljudima iz SAD-a, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Švicarske, Španjolske, Filipina i još pokoje azijske države, piše Index.

Pelegrini, Šibenik

Danas su puno više od samog restorana, kažu. Kroz godine su postali prepoznatljivi po brojnim suradnjama s malim hrvatskim proizvođačima na čijim proizvodima grade svoju kulinarsku filozofiju, a pokrenuli su i Chefs’ Stage – internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva – te osnovali zakladu Budi Foodie, koja školuje mlade talente u gastronomiji. Zadržali su svoju zvjezdicu u novom Michelinovom vodiču.

Foša, Zadar

Riblji restoran Foša nalazi se u maloj luci Foša, u neposrednoj blizini zidina iz 16. stoljeća. Spoj je tradicionalnog dalmatinskog i modernog, kako u arhitekturi i uređenju interijera tako i u hrani. Rade jela od svježih sezonskih namirnica karakterističnih za zadarsko podneblje, koja čuvaju stare okuse dalmatinske kuhinje, ali istovremeno imaju moderni element.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...