Curiosity kreće na prvo putovanje: Već uslikao i istražuje prvu “metu”

Curiosity, jednotonski robotski znanstveni laboratorij, sletio je na Mars 06. kolovoza kako bi istraživao geologiju i geokemiju te istražio procese povezane s mogućnošću života na Marsu.

Roverova je primarna meta Mount Sharp, brežuljak slojevitog kamenja udaljen sedam kilometara od mjesta slijetanja, i za dolazak do nje trebat će mu nekoliko mjeseci. Prije toga Curiosity će posjetiti relativno nedaleko mjesto nazvano Glenelg, koje je znanstvenicima zanimljivo jer sadrži tri različite vrste tla. Glenelg je od početne točke Curiosityja udaljen 500-njak metara, a ime mu odabrano između ostalog stoga i što je u pitanju palindrom (jednako se čita i s lijeva i s desna), a to smatraju prigodnim jer će rover morati kroz njega proći i na putu prema i na povratku s Mount Sharpa.

Dužina putovanja do Glenelga ovisi o tome koliko će puta usput znanstvenici zaustaviti Curiosity, a zasad se procjenjuje na više od mjesec dana. “Pretpostavljam da ćemo tamo istraživanja vršiti otprilike mjesec dana, možda malo više. Otprilike pri kraju kalendarske godine, ugrubo, moći ćemo se posvetiti istraživanju Mount Sharpa”, izjavio je jedan od voditelja misije, John Grotzinger, prenosi Reuters.

Prije no što krene na putovanje znanstvenici su testirali uređaj nazvan ChemCam, instrument pomoću kojeg će rover proučavati svoje okruženje, s kojeg su ovog petka poslane prve fotografije. Na njima je vidljiva prva uslikana meta, identificirana kao kamen N-165 koji “izgleda kao tipičan kamen s Marsa, širok otprilike sedam centimetara, uslikan s udaljenosti od otprilike tri metra”, a daljnje detalje o njemu proučit će ovog vikenda, izvijestili su iz NASA-e.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...