Deset najisplativijih poslova budućnosti

Budući da stopa nezaposlenosti ne pokazuje naznake padanja, u svijetu se sve više kao uzrok tome spominje neusklađenost slobodnih radnih mjesta i radničkih kvalifikacija. Zato ne čudi što mnogi istražuju koja će se radna mjesta tražiti u budućnosti.

Portal 24/7 Wall St. sastavio je popis 10 najboljih poslovnih prilika budućnosti, oslanjajući se na dostupne podatke o SAD-u. Popis sadrži širok spektar poslova koji bi mogli biti traženi do 2020. godine, a glavni je kriterij bio da poslovi, odnosno zanimanja nemaju manju godišnju zaradu od 30.000 dolara. Naravno, neki od ovih poslova mogli bi biti traženi i u Europi i ostatku svijeta.

 

Od zanata do visokostručnih poslova

Primjerice, radnici obučeni za rad s izolacijom mogli bi postati traženi zbog uklanjanja azbesta iz starijih zgrada, ili pak aktuari i statističari, čiji je posao da analiziraju podatke iz te daju procjenu postojećih rizika ili interpretaciju postojećeg stanja. Tu su i staklari, čija bi znanja i vještine mogli postati traženi zbog trenda korištenja stakla u energetski učinkovitim zgradama. Deratizeri bi mogli postati traženiji s rastom broja stanovnika u gradovima jer će s njima rasti i broj štetočina.

 

Svi poslovi koji su se našli na listi 24/7 Wall St.:

 

1. Aktuar (stručnjak koji se bavi problemima financijske neizvjesnosti i rizika koristeći matematičke metode teorije vjerojatnosti, statistike i financijske matematike)

2. Staklar

3. Statističar

4. Deratizer

5. Tumač i prevoditelj

6. Optometrist (zdravstveni djelatnik koji se specijalizirao za pregled vida i upotrebu kontaktnih leća)

7. Menadžer prirodnih znanosti (nadgleda provedbu znanstvenih istraživanja)

8. Marketinški stručnjaci i analitičari za istraživanje tržišta

9. Radnici na izolaciji

10. Zdravstveni tehničari i tehničari za zaštitu okoliša

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...