Virus Zapadnog Nila u RH nađen kod životinja

Virus groznice Zapadnog Nila već je stigao na naše granice. U Srbiji je potvrđeno pet slučajeva bolesti, a budući da su svi prijavljeni odmah preko Dunava u Vojvodini, za očekivati je da bi se bolest uskoro mogla pojaviti i u Hrvatskoj.

Hrvatska epidemiologinja prof. Ira Gjenero-Margan kaže da do sada kod nas nije zabilježen nijedan slučaj bolesti kod ljudi.

‘Nismo imali zabilježenih bolesnika, no neke epidemiološke studije našle su prisutnost infekcije, kao i veterinari budući da se virus može prenijeti i na kopitare’, objasnila je i dodala: ‘Ako postoji, infekcija je u Hrvatskoj slabo raširena, jer bi se inače pojavljivali bolesnici. Za sada je potvrđena u našem okruženju u mediteranskim zemljama i susjednoj Srbiji. Prenose je komarci Culex (slika gore) koji su kod nas udomaćeni, a rjeđe tigrasti komarci kojih posljednjih godina također ima u Hrvatskoj. Rezervoar patogena su ptice.’

Bolest nije lako prepoznati jer su simptomi uglavnom vrlo blagi. ‘No mi u našim analizama nismo registrirali oboljele, čak ni na uzorcima seruma. Naravno, ona može stići u Hrvatsku bilo kada, jer u susjedstvu imamo proširenu infekciju’, rekla je voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Groznica zapadnog Nila ne manifestira se u oko 80 posto slučajeva, a u manjem broju nalikuje prehladi ili gripi. Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka. Osoba se može zaraziti samo ubodom zaraženog komarca, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana nakon uboda. Tek u vrlo rijetkim slučajevima, u jednom na 150 ozbiljnih oboljenja može se pojaviti oblik s upalom moždane ovojnice ili mozga kod starijih ljudi oštećenog imuniteta. Među njima je vjerojatnost smrtnog ishoda veća od 10 posto, kaže naša sugovornica.

Za sada ne možemo računati na cjepivo, međutim, Gjenero-Margan kaže da apelira na lokalne zajednice da se ozbiljno uključe u dezinsekciju.

‘Suzbijanje komaraca pratimo posebno nakon pojavljivanja slučaja groznice denge 2010. Dezinsekcija se financira i u lokalnim zajednicama pa ih ovim putem ponovno pozivamo da ozbiljno rade taj posao. Komarci su prijenosnici bolesti, a ne samo molestanti, napasnici koji nas gnjave svojim ubodima’, upozorila je voditeljica epidemiologije.

U SAD-u, u kojem je virus već raširen u svim saveznim državama, krajem kolovoza ove godine zabilježeno je ukupno 1.590 slučajeva zaraze virusom Zapadnog Nila, uključujući 66 smrtnih slučajeva, što je najveći broj umrlih otkako je prvi put otkrivena u zemlji 1999. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...