“Ako nam premijer i zastupnici ne pomognu, blokiramo uvoz mlijeka”

Propali su pregovori Ministarstva poljoprivrede i mljekara. Maratonska sjednica Savjeta za mlijeko koja je trajala više od 10 sati završila je bez dogovora o otkupnoj cijeni mlijeka. Dogovora nema, a mljekari su opet na početku.

Mljekari sada pred Banskim dvorima traže rješenje svojih problema i dogovor o većoj otkupnoj cijeni. Tvrde da država ima novca, a prije odluke o blokadi granica traže prijem u Saboru i Vladi.

“I došli smo ovdje. To je zadnji potez da nam premijer i zastupnici pomognu preko puta Markove crkve. Ako ne pomognu, stožer se ponovo sastaje i onda donosimo konačnu odluku. Plan i postoji, to smo već rekli javno, ako budemo išli u blokadu granica, nećemo blokirati građane. Samo cisterne koje uvoze mlijeko i koje narušavaju proizvodnju domaćeg mlijeka”, rekao je šef Kriznog stožera za obranu mlijeka Antun Laslo.

Mljekari digli na noge saborsku oporbu

Mljekari su glavna tema i u Saboru. HDZ-ov Stjepan Milinković apelirao je na premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Josipa Leku da što prije prime mljekare s čime se složio i Laburist Branko Vukšić, koji je zatražio i hitnu saborsku raspravu o stanju u poljoprivredi.

“Ja vas molim, a pozivam naravno i ministra poljoprivrede te predsjednika Vlade, da primite ljude, da se s njima razgovara jer oni isto imaju dostojanstvo. Oni žele raditi, nikada se nisu žalili, ali ova situacija je jednostavno neodrživa”, rekao je Milinković.

“Žalosno je što mljekari tumaraju po Trgu svetog Marka i da ih nitko ne želi primiti, čak ni na razgovor. Žalosno je što ne čujemo argumente zbog čega je to tako”, istaknuo je Vukšić.

“Kakva je to Vlada i kakav je to ministar koji ne štiti domaću proizvodnju već štiti strane prerađivače”, pitao se HDSSB-ov Zoran Vinković. “Kao klub HDSSB-a ne tražimo široku raspravu, nego tražimo odmah rješenje. To je pronalaženje sredstava u proračunu Republike Hrvatske ili ostavka ministra poljoprivrede jer je on svojim radom dokazao da je nesposoban za tu funkciju”, istaknuo je Vinković.

“Rješenje se mora pronaći, no ne na Markovom trgu”, poručila je SDP-ova Dragica Zgrebec. “Mislim da se razgovori koji se vode unutar Ministarstva poljoprivrede moraju nastaviti. To je jedino mjesto gdje se može razgovarati. Uvijek smo se zalagali da se takvi razgovori vode unutar resornog ministarstva”, rekla je Zgrebec.

Jakovina: Uvoza će i dalje biti, moramo proizvoditi više, bolje i jeftinije

“Ono jučer nisu bili pregovori, Ministarstvo radi okvir da pomogne sektoru, a ne određuje cijenu mlijeka. To rade otkupljivači”, ponovio je ministar Tihomir Jakovina. Većina proizvođača je, tvrdi, pristala na cijenu od 2,43 kune koje su ponudile mljekare za idućih tri do pet mjeseci dok se ne donese mliječni paket te dodao da će se preraspodjelom potpora osigurati 167 milijuna kuna za govedarstvo, točnije 800 kuna po grlu. Apelirao je da se ne ide u blokadu granice.

“U pravilu je oko 8 posto ljudi nezadovoljno načinom na koji funkcionira i u kojem smjeru idu Ministarstvo. Još jednom apeliram na proizvođače da ne prosvjeduju, a posebno ne blokiranjem prometnica ili graničnih prijelaza. Mi smo i prije ovoga imali uvoz mlijeka. Proizvodnja u Republici Hrvatskoj je u prošloj godini bila 626 tisuća tona. Potrebe su mnogo veće. Mlijeko se uvozi. Na žalost, dok ne dignemo proizvodnju barem do onog kvotnog sustava koji nam je određen, mi ćemo uvoz i dalje imati. Moramo proizvoditi više, bolje i jeftinije”, rekao je Jakovina.

“Biti ili ne biti”

Iako su ranije traženu otkupnu cijenu mlijeka od 4,05 kuna po litri mljekari tijekom pregovora spustili na 3,50 kune, mljekare se s time nisu složile. Ono što one mogu ponuditi, kažu, je 2,43 kune po litri mlijeka. I dok se dio proizvođača s time složio i već ranije napustio sjednicu, ostatak ostaje pri ranijim zahtjevima.

Inače, za većinu mljekara ovaj je sastanak značio “biti ili ne biti”, opstati ili propasti, uzmemo li u obzir podatak da je zbog enormnih gubitaka u zadnjih godinu dana zatvoreno oko tri tisuće farmi, a svaki se mjesec u Hrvatskoj gasi po jedna. Ako nema dogovora – nema ni mlijeka, poručili su mljekari.

“Tijelima pred kamione”

Predsjednik Kriznog stožera za obranu mlijeka Antun Laslo je posebno ogorčen na ministra Tihomira Jakovinu. “On je mene istjerao sa sastanka. Je li to ministar poljoprivrede Republike Hrvatske koji se tako ponaša tako s nama seljacima ili ministar koji je naklonjen velikoj mljekarskoj kompaniji”, zapitao se Laslo.

Troškovi rastu, proizvodnja bilježi gubitke i nešto se hitno mora napraviti, jasni su bili mljekari uoči sastanka s ministrom Tihomirom Jakovinom. Najavili su i kako su spremni i na blokadu granica kako bi spriječili uvoz mlijeka.

“Ne idemo traktorima, mi ćemo tijelima pred kamione ako treba i leći, ali neće proći, vjerujte mi. Još uvijek ima više od 11 tisuća proizvođača mlijeka u Hrvatskoj i neka samo iz svake obitelji neka po jedan dođe koji će obustaviti ovaj cirkus i ovo zlo”, kazao je predsjednik Kriznog stožera za obranu mlijeka Antun Laslo.

“Mi gubimo sve i borit ćemo se do kraja, pa ako treba i po cijenu života”

Mljekari su prvo mlijeko dijelili, a onda ga prolijevali. “Nema smisla više proizvoditi jer troškovi samo stvaraju gubitke”, poručuju. Neutješnim mljekarima nakon sastanka, kako je Laslo jučer najavio, ostaje samo jedna opcija.

“Ako neće doći do nekih pozitivnih rezultata, idemo s daljnjom akcijom, koja će se proširiti i na zatvaranje granica, tako da oni što u Dukatu pričaju kako će uvesti mlijeko, neće ga uvesti. Mi gubimo sve i borit ćemo se do kraja, pa ako treba i po cijenu života”, poručuje Laslo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...