Gdje će Hrvati na skijanje ove zime?

Većina hrvatskih skijaša, kojih bi unatoč besparici moglo biti i više nego ranijih godina, već je rezervirala svoje aranžmane, doznaje se u vodećim turističkim agencijama u kojima zadovoljno ističu da su prodajni trendovi u znatnom porastu u odnosu na prošlu godinu

Skijaše nije zahvatio trend last minuta i oni svoje aranžmane rezerviraju na vrijeme, ističu u agenciji Kompas. U Atlasu koji je u sastavu Adriatica.neta, pak, kažu da je velik broj ljubitelja zimskih radosti odlučio iskoristiti first minute popuste i svoje aranžmane otplatiti do odlaska na planine.

Stoga se očekuje da će do kraja listopada biti riješeno 85 posto svih rezervacija za sljedeću sezonu pa će se nakon 1. studenoga prodavati samo ono što je slučajno ostalo prazno, ili u nepopularnijim terminima koji nisu vezani uz školske praznike početkom siječnja.

 

Špica u vrijeme školskih praznika

Već tradicionalno, najpopularniji je skijaški tjedan u vrijeme školskih praznika, od 5. do 12. siječnja, a tjedan koji se zbog nižih cijena sugerira obiteljima s predškolskom djecom je od 12. do 19. siječnja.

Kompas je u udarnom tjednu zbog toga zakupio jedno cijelo apartmansko selo u Austriji – u St. Oswaldu iznad Bad Kleinkirchheima i nazvao ga “Kompas Village”. Uz školu skijanja za svoje najmlađe goste u tjednu timskih praznika najavljuju i mnoga druga iznenađenja.

U Atlasu ističu da klijenti od turoperatora žele dobiti cjeloviti sadržaj, koji im se nudi u deset holiday klubova u Austriji i Italiji kao najtraženijim destinacijama. Uz smještaj, u aranžmane su uključene skijaške karte, škole skijanja na hrvatskom jeziku, organizirani autobusni prijevoz i slično.

Dobri rezultati očekuju se već i za otvaranje sezone, tzv. Ski opening u prosincu. ‘Proslavu’ otvorenja sezone očekujemo već početkom, a svakako polovicom prosinca kada bi sva skijališta trebala već biti zatrpana snijegom i sve staze otvorene. Meteorolozi najavljuju hladniju zimu, svi topovi i sva oprema je sprema za pripremu pista, a glečeri su već ‘u pogonu’.

 

In destinacije

Među popularnim destinacijama i dalje prednjači Austrija, posebno za obitelji iz Zagreba i okolice odakle čak 60 posto skijaša odabire tu zemlju. Odmah iza nje je Italija kojoj su sklonije priobalne županije, pa Slovenija i Francuska koja je u usponu.

Od novih destinacija u Kompasu bilježe veliko zanimanje za Kals, novo skijalište u Istočnom Tirolu sa trenutno najluksuznijim apartmanima u Austriji. Promotivne cijene za hrvatsko tržište, tradicionalno nude Kronplatz, Sillian te Schladming gdje će dogodine biti i Svjetsko prvenstvo.

Zbog povećane potražnje u Atlasu najavljuju da će ovih dana lansirati i dodatnu ponudu aranžmana u Francuskoj i Sloveniji (zimovanja u kombinaciji s wellness odmorom). Zanimljivo je i da Francusku zbog uistinu povoljnih cijena usprkos udaljenosti, sve više biraju obitelji s djecom dok je prije bila primarno destinacija koju je odabirala mlađa populacija.

Tjedan skijanja u Francuskoj može se pronaći već od tisuću kuna po osobi, uz besplatnu šestodnevnu ski kartu.

Iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova prema Francuskoj voze i posebni “France express” autobusi. U paketu se kupuje prijevoz, smještaj i ski-karta – a cijena za tjedan dana je oko 2.500 kuna.

 

Cijene kao prošlogodišnje, plaćanje uglavnom na rate

Gotovo niti jedno skijalište ove sezone nije povisilo cijene i one su uglavnom ostale kao prošle sezone. Zanimljivo je da su preko agencija vrločesto povoljnije nego u većini zimovališta zahvaljujući činjenici da agencije rade veće zakupe odjednom pa dobivaju i bolje popuste.

Ipak, zimske se radosti uglavnom plaćaju kreditnim karticama, točnije oko 80 posto skijaša svoje zimovanje plaća i do 12 mjesečnih obroka.

Od povoljnijih aranžmana u špici sezone (5. do 12. siječnja) valja izdvojiti francuski VAL D’ALLOS, gdje apartman i šestodnevna ski karta stoje od 1.179 kuna po osobi, apartmani za pet osoba na skijalištu KREISCHBERG/ST. LORENZEN za 3.690 kuna te GERLITZEN, gdje sedmodnevni najam apartmana za šest osoba košta od 4.290 kuna. Za sedam polupansiona od 6. do 13. siječnja u hotelu s tri zvjezdice u ALTA BADIAI preko Atlasa treba izdvojiti 6.970 kuna, dok je škola skijanja dodatnih 1.480 te prijevoz 590 kuna.

U Kompas Villageu St. Oswald Bad Kleinkirchheim apartman se od 5. do 12. siječnja može unajmiti već od 4.295 kuna, a moguće je doplatiti i za polupansion te školu skijanja.

Povoljni paketi mogu se pronaći i za slovenska skijališta, pa tako tjedan polupansiona uz ski kartu na Krvavcu i Bledu od 2. do 13. siječnja po osobi košta od 3.490 kuna. Cijena je od 12. siječnja do 16. veljače slična i za Roglu, dok je Mariborsko Pohorje do sredine siječnja, uz polupansion i ski kartu, po osobi oko 5.700 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...