Grci stupili u štrajk protiv mjera štednje, na ulicama neredi: Prosvjednici se kamenjem obračunali s policijom

Grčki radnici danas su krenuli u 24-satni štrajk, drugi u tri tjedna kojim Europskoj uniji poručuju da će nova rezanja plaća i mirovina samo pogoršati stanje u zemlji koja je pet godina u recesiji. Na poziv dvaju najvećih sindikata štrajku su se odazvali zaposleni u javnim službama te velik dio radnika, javlja Reuters.

Baš kao i tijekom prijašnjih demonstracija, i danas je na ulicama Atene došlo do obračuna prosvjednika i policije. Naime, mladi prosvjednici gađali su policijske službenike Molotovljevim koktelima i kamenjem, a policija je odgovorila suzavcem.

Ulice Atene u četvrtak su osvanule puste. Zamrle su aktivnosti u luci, javni prijevoz je poremećen, u bolnicama dežuraju hitne službe, a zatvoreni su javni uredi, ministarstva i većina trgovina, čak i pekarnice. Zbog štrajka su zatvoreni i kiosci s novinama, a štrajkaju, među ostalima, odvjetnici, taksisti, kontrolori leta.

Grčka je pogođena najtežom krizom od Drugog svjetskog rata te rezanjem izdataka mora uštedjeti najmanje 11,5 milijardi eura.  Za danas su zakazani prosvjedi pred parlamentom, a na središnjem trgu Sintagmi je raspoređeno oko 4.000 policajaca, dok je zgrada parlamenta osigurana metalnim ogradama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...