Koliko IM košta mobilne operatere?

Prema istraživanju analitičara tvrtke Ovum, prihodi mobilnih operatera u svijetu ove će godine biti značajno slabiji nego prošle godine, barem u segmentu razmjene poruka. Razlog je sve raširenije korištenje mobilnih aplikacija za razmjenu instant poruka.

Prema procjeni, ove će godine promet mobilnih operatera (zbirno) ukupno pasti za gotovo 18 milijardi eura u odnosu na prošlu godinu, a sve zbog pada u korištenju SMS i MMS usluga. Prošle godine IM aplikacije na mobitelima mobilnim su operaterima uzrokovale pad prometa u visini od sedam milijardi dolara.

Najraširenija aplikacija za razmjenu instant poruka je Whatsapp, a dostupna je u izdanjima za Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry i Symbian. Također, smanjenju korištenja SMS-a uvelike doprinosi i Facebook koji je također dostupan na mobitelima, te iMessage koji standardno dolazi s iOS-om.

Jedna od opcija koja preostaje mobilnim operaterima je prilagoditi svoje tarife s fokusom na naplatu prijenosa podataka, procijenili su analitičari. Također, operaterima savjetuju blisku suradnju s onima koji razvijaju IM aplikacije za mobitele.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...