Oporba zbog Pavićevog stana traži Ostojićevu ostavku

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić bi zbog činjenice da živi u stanu u vlasništvu medijskog tajkuna Ninoslava Pavića trebao dati ostavku. Zaključak je to oporbe koja smatra da se o svemu treba oglasiti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

HDZ-ov Gordan Jandroković novinarima je u Saboru kazao da je bio iznenađen kada je čuo da Ostojić živi u Pavićevom stanu, no sada kada je saznao da je ta informacija točna smatra da bi Ostojić svakako morao dati ostavku.

‘Radi se o očitom sukobu interesa, očito je zašto Jutarnji i druga izdanja EPH imaju politiku kakvu imaju. Postavlja se pitanje kako informacije dolaze do medija, posebno do izdanja EPH’, kazao je Jandroković, dodavši da bi ‘jedino ispravno i demokratski bilo da ministar ode’.

S njim se donekle slaže i HDSSB-ov Dinko Burić, koji kaže da ovakvi odnosi dužnosnika i medijskih nakladnika možda i objašnjavaju zašto cure informacije.

‘Postoje režimski mediji koji imaju pristup informacijama i od strane sadašnje i od strane bivše vlasti, svatko ima svoje favorite. No nije samo sadašnji ministar u nedozvoljenom odnosu s Ninoslavom Pavićem. Bio je to i njegov prethodnik Tomislav Karamarko, u vrijeme dok je tvrtka u njegovu suvlasništvu, Soboli, imala poslovne odnose s Pavićevim EPH. Prije svega je žalosno što još uvijek u Saboru ne postoji Povjerenstvo za sukob interesa, koje bi najmjerodavnije moglo reći da li se ovdje radi o sukobu interesa’, kazao je Burić novinarima.

Burić je dao i svoje mišljenje o cijelom slučaju koji već danima potresa političku javnost. ‘Jasno je da je to međustranački obračun. Protuzakonito korištenje obavještajnog i represivnog sustava samo je nastavak politike bivšeg ministra. Primjerice, neovlaštenog dopisivanja brojeva bilo je i na nalogu za kontrolu poziva Branimira Glavaša u vrijeme kad je Karamarko bio ministar. Tada su dopisani i brojevi članova njegove udruge’, kazao je Burić.

Na pitanje novinara kazao je da ne bi bilo nikakve koristi od istražnog povjerenstva koje bi istraživalo odnos Ostojića i Ninoslava Pavića, a s njim se složio i Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista.

‘Istražna povjerenstva uvijek rade po diktatu vladajućih. Ako je priča s Ostojićevim stanom istinita, to je nešto što si ministar ne bi smio priuštiti, kao ni itko tko ima utjecaja na poslovanje tog nakladnika. Ovako ispada da te veze funkcioniraju dobro – EPH i ministra, odnosno Vlade. Takve stvari se u normalnim državama ne događaju. Iza svega zapravo stoji da se špijunčine međusobno naganjaju. Ne zanima me to previše i ne mislim da je to važno za Hrvatsku. To je možda važno za neke krugove političara, obavještajnog podzemlja koje je povezano s obavještajnom zajednicom, no mislim da to za 4,8 milijuna Hrvata ne znači apsolutno ništa. Neka se špijunčine naganjaju i ostave nas na miru’, kazao je Vuljanić.

Kazao je da bi on na Ostojićevom mjestu sam ponudio ostavku, a s njim se slaže i Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević. ‘Problem je u tome što su ravnatelj policije i ministar politički postavljeni. Da je ravnatelj policije postavljen od strane same policije, da politika nema veze s njim, onda bi bilo drugačije. Onda bi ravnatelj to sve sam istražio i sam poslao prijedlog Saboru da ministra razriješi dužnosti’, zaključila je Tomašić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...