U Biogradu započeo “Joint venture for a better life”

Lokalna akcijska grupa “Laura” započela je jučer s provedbom projekta “Joint venture for a better life” koji je odobren od strane Europske Unije i koji se financira sredstvima iz programa Europe for Citizens. Jučer, prvog dana aktivnosti projekta, stigli su nam sudionici iz Slovenije i Slovačke, točnije, Kulturno-prosvjetno društvo Lija Kovač Vuhred i Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj, koji ujedno predstavljaju hrvatsku manjinu u Slovačkoj.

Tom prigodom, organiziran je svečani prijem dobrodošlice gdje su sudionike u ime domaćina pozdravili načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić, predsjednik KUD-a Sv. Roko Sv. Filip i Jakov Ivan Eškinja i voditelj projekta Ante Ćurković ispred LAG-a “Laura”.

Načelnik Igor Pedisić pozdravio je sve prisutne u ime općine Sv. Filip i Jakov i zaželio im dobrodošlicu. Predsjednik KUD-a Sv. Roko Ivan Eškinja prisjetio se njihovog posjeta KUD-u u Slovačkoj gdje im je bilo prekrasno i poželio novi susret. Napomenuo je kako je njihov KUD star tek četiri godine ali kako se unatoč tomu trude odraditi svoj dio programa. “Odradili smo sve naše smotre u Hrvatskoj, a bili smo i u Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Sada u studenome trebamo ići u Crnu Goru”, dodao je gdin Eškinja.

Voditelj projekta, Ante Ćurković, predstavio je ukratko program Europe for Citizens i projekt “Joint venture for a better life”. Gdin Ive Maasz, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Čunovu, predstavio je ukratko povijest Čunova te značaj Hrvata u toj sredini. “Naša narodnost se polagano gubi, asimilira se. Stoga pripremamo knjigu u kojoj će biti sabrane stare fotografije, pjesme s notama, tradicije i običaji.”, kazao je gdin Maasz te istaknuo kako se knjiga publicira najviše iz razloga da bi sljedeće generacije znale da su na tom prostoru živjeli Hrvati i da su bili prilično aktivni u svojoj zajednici.

Danas, 16.10.2012., slijedi posjet gradu Benkovcu gdje će se prezentirati folklor i etnografske vrijednosti regije Bukovica, a održat će se, između ostalog, i seminar o ojkanju te razgledavanje Asserije. Nakon toga slijedi posjet općini Lišane Ostrovičke gdje će se također prezentirati tradicionalni proizvodi, hrana i običaji toga kraja. Na kraju slijedi posjet i razgledavanje etno farme Kuća dalmatinskog pršuta Roca u općini Stankovci.

Inače, ovaj projekt će se provoditi od 15. do 19. listopada 2012. na području LAG-a “Laure”. Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “Laura”, a partneri su LAS MDD – zadruga za razvoj podeželja z.b.o. (Slovenija), Croatian Cultural Association in Slovakia, Grad Benkovac, Općina Lišane Ostrovičke, Općina Bibinje, Općina Sv. Filip i Jakov, Općina Pakoštane i Općina Tkon. Vrijednost projekta iznosi 13.000,00 eura.

Opći ciljevi projekta “Joint venture for a better life” su jačanje tolerancije i međusobnog razumijevanja između europskih građana s ruralnih područja kroz promociju kulturno-lingvističke raznolikosti i međusobnog poštivanja. Specifični cilj projekta je poboljšati suradnju i veze među stanovnicima 20 ruralnih lokalnih jedinica kroz promociju interkulturalnog dijaloga i naglaska na različitost i jedinstvo. Partneri će organizirati pet događaja koji će biti usmjereni na zajedničke interese.

Svi partneri koji sudjeluju na ovom projektu dolaze iz malih ruralnih zajednica. Ruralna područja su suočena s problemima nestimulativnog poslovnog okruženja, imigracijom mladih, nedostatkom edukacijskih centara te nedovoljno razvijenim turističkim sadržajem. Unatoč tome, ruralne sredine imaju veliki potencijal zahvaljujući bogatom kulturnom nasljeđu i prirodnim bogatstvima. Partneri će predložiti potencijalne modele i primjere dobre prakse u rješavanju zajedničkih problema s kojima se suočavaju stanovnici ruralnih sredina. Koristeći folklor, agrokulturu, tradiciju i kulturnu baštinu, prezentirat će se njihove različitosti te predložiti dugoročna rješenja zajedničkih problema.

Partnerstvo između sudionika iz Slovačke, Slovenije i Hrvatske naglasiti će toleranciju i međusobno razumijevanje među građanima Europe u poštivanju i promociji kulturno-jezične različitosti i interkulturalnog dijaloga. Partnerstva će činiti podlogu za buduću suradnju, prijenos znanja i iskustava, te poboljšanju kvalitete života i ekonomskog razvoja na ruralnim područjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...