Antičko maslinarstvo – stari temelji, novi sadržaj

Večeras je u na Kampusu Sveučilišta održana javna tribina na temu maslinarstva. Organizatori tribine su Udruga turističkih vodiča Donat Zadar i POU Dom na žalu Preko. Ovo predavanje održano je u sklopu Dana grada Zadra, koji i ove godine obiluju brojnim manifestacijama i zbivanjima.

Maslinarstvo u ovim krajevima ima dug povijesni vijek te zbog toga valja održavati tradiciju, ali i obnavljati znanje što je i cilj ovog događanja.

Program Antičkog maslinarstva pokrenuo je 1997. godine domaćin ove tribine, ovdašnji poznati maslinar Mladen Lucin u suradnji sa moderatorom, predstavnikom turističkih vodiča, Nenadom Marčinom.

U uvodnom dijelu istaknuto je kako u našem podneblju, zajedno sa otocima posjedujemo preko milijun maslina, a najstarija se nalazi u Kaštel Lukšiću, a broji preko 1800 godina. Predavanje se nastavilo povijesnim činjenicama i tehničkim detaljima o korijenima antičkog maslinarstva na prostorima Lijepe naše.

Iako tribina nije okupila velik broj sudionika, ovakvi bi programi trebali biti brojniji, što zbog edukacijske prirode, a što zbog očuvanja identiteta i specifičnosti pojedinih krajeva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...