Čokolada koja se ne topi na 40 stupnjeva

Sve sladokusce vjerojatno će razveseliti ova vijest koja spaja znanost, tehnologiju i čokoladu. Naime, britanski proizvođač slatkiša Cadbury u svojoj je tvornici u Birminghamu proizveo novu vrstu čokolade koju nazivaju “otpornom na temperaturu”, što u osnovi predstavlja čokoladu koja se ne topi, ili se barem ne topi na onaj način na koji smo to navikli od “kraljice slatkiša”.

Nova čokolada zadržava svoju formu čak i na temperaturi od 40 stupnjeva i to puna 4 sata.

U proizvodnji čokolade postoji proces u kojem kontejner ispunjen metalnim kuglicama melje sve sastojke (kakao maslac, mlijeko, šećer, ulje, itd.) zajedno.

Cadbury je otkrio način usitnjavanja šećera u puno manje komadiće nego prije, što rezultira time da te čestice nikada ne budu u cijelosti obložene u masnoću, a dijelovi njihovih površina ostaju izloženi.

U opisu patenta koji je ispunio Cadbury, stoji da takva izloženost čestica šećera doprinosi “šećernoj matrici” koja reducira postotak čestica obloženih masnoćom, što poboljšava svojstva tolerancije na temperaturu.

S takvom poboljšanom “šećernom matricom”, Cadbury vjeruje da će prodavati više svojih čokolada u toplijim klimama, posebice u zemljama u razvoju, koje predstavljaju jedno ogromno tržište, no zbog nemogućnosti skladištenja u hladnim prostorima, do sada nije dovoljno pokriveno njihovim slatkim proizvodima.

Cadbury tvrdi da nova čokolada neće imati promijenjen okus zbog promijenjenog svojstva, mada se prema nekim opisima ljubav prema čokoladi dovodi u vezu sa sinkronizacijom s ljudskom temperaturom, odnosno svojstvom da ostaje kruta sve dok je ne stavite u usta, a potom uživate u njezinom topljenju.

Stoga nismo previše sigurni da ćemo u novoj čokoladi uživati na isti način, posebice ako ćemo je morati gristi i žvakati, jer to zasigurno nije omiljeni način uživanja u čokoladi.

Za sada nije poznato kada bi se “netopljiva čokolada” mogla naći na tržištu, a Cadbury kaže da će ju prvo plasirati na tržište Velike Britanije i SAD-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...