Dostupan HAKOMetar

U skladu s najavom od sredine listopada, HAKOM je u opticaj pustio svoj HAKOMetar, certificirani alat za mjerenje brzine pristupa Internetu. Riječ je o softverskom alatu koji krajnjim korisnicima omogućuje utvrđivanje je li brzina širokopojasnog pristupa Internetu u skladu s ugovorenom. S obzirom na to da se radi o službenom i certificiranom alatu, rezultati njegovih mjerenja se mogu koristiti kao dokaz u eventualnim prigovorima operatorima zbog neisporučivanja ugovorene brzine pristupa Internetu.

 

Brzinu pristupa Internetu korisnik može samostalno ispitati s vlastitog osobnog računala. Preduvjet kojeg treba osigurati za mjerenje jest da se računalo s kojeg se provodi ispitivanje izravno poveže s modemom operatora žičnom vezom te da se isključe svi ostali uređaji koje korisnik ima u lokalnoj mreži. Mjerenja je također neophodno obaviti između 19 i 23 sata, budući da se u suprotnom neće moći uvažiti za postupke podnošenja prigovora operatoru.

 

HAKOMetar je izrađen u suradnji s CARNet-om te podržava Windows, Linux i Mac OS platforme. Aplikacija se može preuzeti s HAKOM-ovih internetskih stranica na adresi www.hakom.hr/default.aspx?id=1144.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...