I dalje nedostatak zvučnih signala za slijepe osobe na semaforima

Zadovoljni smo suradnjom s gradom Zadrom, ali neke stvari će se morati promijeniti s ulaskom u Europsku Uniju. Živi bili pa vidjeli, kazao je tajnik Udruge slijepih grada Zadra, Špiro Zrilić

Iako se već predugo raspravlja o problemu slijepih na razni čitave Republike Hrvatske, a ne samo naše Županije, ništa se nije pomaklo. Osim pitanja financijskog dohotka koji je ispod razumnog minimuma, konstantno se vrtimo oko pitanja zvučnog signala na semaforima.

Naime, prvenstveno valja napomenuti da su signali u Zadru postavljeni na vrlo mali broj lokacija. Činjenica je da čak i na nekim većim raskrižjima signalne oznake, odnosno kutijice nema. Drugi problem jesu građani koji se bune oko buke koju navodno stvara signal za slijepe, pa se nerijetko događalo da kutijice budu razbijene ili doslovce strgane.

Uistinu se nerazumnim i nehumanim može prozvati ovakav vandalski postupak, s obzirom na to da svi znamo čemu isto služi. Nema opravdanja za uništavanje ove prometne opreme. U Zagrebu su navodno našli rješenje kojim se noću isključuje građanima iritantan zvuk, no za to sami moraju podnijeti zahtjev. Budući da je to i Zadarskim pojedincima očigledno veliki problem, upućujemo ih da podnesu spomenuti zahtjev Gradskom uredu za prostorno uređenje.

No, iz Udruge slijepih grada Zadra, s velikim su razumijevanjem prokomentirali situaciju:

– Grad i Hrvatske ceste naprave koliko mogu, ali kriza je, nije da ne bi, ali teško se nađe sredstava. Ova oprema je skupa. Moram napomenuti da se kod mosta slabo čuje signal, a na Jazinama je u kvaru, uopće ne funkcionira. No, mi smo u kontaktu s ljudima iz uprave da se to riješi, prijavili smo kvar, rekao je tajnik Udruge, Špiro Zrilić.

Zrilić nam je kazao da su uglavnom zadovoljni suradnjom s Gradom Zadrom, te da oni sami sugeriraju lokacije koje su recimo ključne ili prometnije. Nadovezao se kako smatra da je za Zadar bitno da se konstantno održava postavljena signalizacija budući da se javljaju određeni problemi. Na vandalizam i uništavanje, te građane koji se bune na buku dodao je:

To je stvar pojedinca. Čuo sam jedan dan kako se mladić hvali time pred svima da je uništio jedan semafor, odnosno kutijicu za zvučni signal. Što reći, njemu je to očito za govoriti pred svima. Možda tako i roditeljima doma uništava tanjure iz kojih jedu, zaključio je Zrilić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...