Kalmeta: “Statut Lučke uprave Zadar promijenjen zbog kandidata koji očito ne udovoljava uvjetima!”

Zadarski HDZ-ovci iskoristili su još jednu prigodu kako bi se u ovo predizborno vrijeme obrušili na djelovanje vladajuće koalicije, no ovaj puta pod izgovorom zaštite zadarskih kapitalnih projekata te kvalitete života naših sugrađana. Tako su na današnjoj konferenciji za novinare žestoko kritizirali državni proračun za 2013. godinu s osvrtom na Zadarsku županiju te njezine kapitalne projekte i aktualne probleme. Predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta naglasio je kako je svaki proračun politika aktualne Vlade.

– Moje mišljenje je da proračun ovakav kakav je nije dobar, a to se da objasniti kroz dva aspekta. Naime, novi porezi dovest će do znatnog pada ekonomske aktivnosti, dok s druge strane nemamo investicija bez kojih nema niti rasta BDP-a, novih radnih mjesta itd. Cijela porezna reforma se mijenjala proteklih godinu dana i utjecala je na jedinice lokalne samouprave, ali i na građane, odnosno na sve one kojih se to tiče. Povećanje PDV-a na 25 posto značilo je jedan dobar način punjenja proračuna, no nakon toga je sve to dovelo do pada potrošnje. Plan je bio jedno, no postiglo se nešto sasvim drugo. S ovakvim proračunom rast gospodarstva bio bi pravo čudo, zaključio je Kalmeta.

Istaknuo je kako rasta gospodarstva neće niti biti jer se ništa nije poduzelo da bi se on dogodio, aludirajujći opet na poteze vladajuće koalicije, no očito zaboravljajući činjeniciu kako aktualni problemi našeg gospodarstva nisu nastali u proteklih godinu dana.

 

Kao jedan od kapitalnih projekata istaknuo je završetak druge faze projekta luke Gaženica za koji je Vlada iz proračuna za 2013. godinu izdvojila 48,25 milijuna kuna, koje Kalmeta smatra nedostatnima za nastavak ovog projekta.

– Projekt luke Gaženica je projekt koji se razvija već 20-ak godina, a od kojega svi imamo velika očekivanja u smislu otvaranja novih radnih mjesta, aktiviranja gospodarskih zona, popratnih djelatnosti koje će se nadovezivati na to. Od toga iznosa 33 milijuna kuna planirano je za otplatu kamata, odgode prema bankama itd. , dok 15 milijuna kuna ostaje za PDV za drugu fazu radova koja je već u tijeku. Ako ostane ovako, radovi će se moći izvoditi do travnja 2013. godine, a ukoliko se ne osigura još 22 milijuna kuna koliko je potrebno da bi se druga faza okončala u nadolazećoj godini, sudbina projekta će biti neizvjesna. Ostane li tako Gaženica kao projekt će biti zaustavljena, kazao je Kalmeta.

Smatra da je projekt luke Gaženica jedini veliki projekt koji se trenutno u Hrvatskoj događa i bez kojeg zasigurno nema gospodarskog oporavka. Ističe da je konačni cilj projekta osiguravanje novih radnih mjesta u našoj županiji. Osim toga, naglasio je kako se izmještanjem ribarske flote s Poluotoka dobiva novi prostor koji bi po uzoru na Monte Carlo i Nicu mogao osvanuti kao marina za mega-jahte, bogatu klijentelu, što bi po njemu značilo još dodatnih radnih mjesta.

– Za razvoj ovog kraja bilo bi katastrofalno kada se taj projekt ne bi realizirao do kraja, pogotovo jer će njegova vrijednost zasigurno iznositi 40 do 50 milijuna eura manje od početno zamišljenih 220 milijuna eura. U redu je pričekati godinu ili dvije, no potpuno ukidanje realizacije ovog projekta bio bi katastrofalan za razvoj naše regije, ali i cijele Hrvatske jer u vremenu kada nema investicija ovo je jedini način da se zemlja izvujče iz krize, zaključio je Kalmeta.

Primjedbe na račun treće faze projekta u kojoj se gradnja zgrade u luci Gaženica naziva megalomanskim projektom objasnio je kako luka bez navedene zgrade ne može funkcionirati, ali i naglasio kako bi se mogla napraviti drastična racionalizacija troškova izgradnje.

Na novinarsko pitanje što misli o promjeni Statuta Lučke uprave Zadar koja za ravnatelja ne traži više uvjet od pet godina rada u pomorskoj struci, za razliku svih ostalih uprava u Hrvatskoj Kalmeta je izgleda «otkrio toplu vodu» kada je odgovorio:

– Zatražena je izmjena Statuta iz vrlo očitog razloga. Vjerujem da očito postoji kandidat koji ne udovoljava uvjetima natječaja, pa su izmjene uvedene zbog njega. Naime, normalna je pojava da se pri promjeni Vlade na određene položaje stavljaju stranački ljudi. Držim da taj čovjek mora biti s ovog područja. Naime, smatram da osoba koja živi i radi u Rijeci ne može štititi interese grada Zadra kao netko tko živi i radi u Zadru, zaključio je Kalmeta.

Na ovoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili i Grozdana Perić, Nevenka Marinović te Branko Kutija, upozorilo se na smanjenja u proračunu i za sektor poljoprivrede koji je smanjen za 1,5 milijardi kuna, ali i na povećanje nulte stope PDV-a koja će značiti direktan udar na ionako loš standard ljudi. Ukazalo se i na loše strane najavljenog poreza na nekretnine, ali i na ukidanje novih linija otočanima te subvencija za otočne karte.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...