Kazalište lutaka uvodi internetsku prodaju ulaznica

Na sjednici Skupštine Zadarske županije u petak vijećnici će glasovati o davanju povjerenja osnovnom programskom i financijskom okviru Kazališta lutaka Zadar za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2016. godine.

Četverogodišnji programski okvir je na zadnjem kolegiju dobio zeleno svjetlo župana Stipe Zrilića, a usvajanje ovakvog dokumenta uobičajen je postupak prije raspisivanja natječaja za izbor novog ravnatelja Kazališta lutaka Zadar.

Naime, Iris Pavić Tumpi, sadašnjoj ravnateljici KLZ-a 1. travnja 2013. godine istječe četverogodišnji mandat.

Ravnatelja Kazališta imenuje i razrješava Županijska skupština Zadarske županije na prijedlog Kazališnog vijeća, a natječaj za imenovanje ravnatelja raspisuje i provodi Kazališno vijeće, piše Zadarski list.

 

Podizanje umjetničke kvalitete

No prije toga, a kako propisuje zakon, osnivač je, u ovom slučaju je to Zadarska županija, dužan utvrditi osnovni programski i financijski okvir za sljedeće četverogodišnje razdoblje.

U prijedlogu programskog okvira, koji je inače pripremio županijski Upravni odjel za društvene djelatnosti, ističe se da je temeljna zadaća Kazališta lutaka Zadar i u idućem periodu zadržati istu dinamiku kazališne produkcije uz istovremeno podizanje umjetničke kvalitete.

Među točkama utvrđenima programskim okvirom tri je vrijedno izdvojiti.

Tako je u planu dodatna informatizacija ustanove čime bi se omogućilo rezerviranje i prodaja karata preko interneta.

Nadalje, Kazalište bi u sljedećem razdoblju trebalo osmisliti model ocjenjivanja svog rada preko ankete i upitnika namijenjen javnosti i publici, a planirano je i stvaranje inkubatora za mlade umjetnike kroz organiziranje kreativno – edukativnih programa u Kazalištu.

Ostatak programskog okvira se manje-više odnosi na nastavak već uobičajenih aktivnosti KLZ-a.

Tako je istaknuta potreba razvijanja kulture posjećivanja kazališta kod djece i mladih, ali i kod ostalog dijela populacije kroz repertoar namijenjen odrasloj publici.

Preporuka je da se nastavi s realizacijom najmanje jedne premijere godišnje, kao i s obnovom starih uspješnica sukladno interesima publike i javnosti. U planu je i nastavak gostovanja po Zadarskoj županiji, a nastavit će se i s organizacijom revijalnih programa “Sunce na Poluotoku” i “Proljeće na Poluotoku”…

Prilikom predstavljanja programskog okvira za sljedeće razdoblje na kolegiju župana, pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić osvrnuo se na rezultate Kazališta lutaka Zadar u protekle četiri godine.

Možemo reći da je proteklo razdoblje bilo odlično. O tomu najbolje govore brojke. Tako se broj gostovanja KLZ-a od 30 u 2009. godini u 2012. godini povećao na 85. Vlastiti prihodi povećani su sa 230.000 na 478.000 kuna. Ovi se podaci odnose na razdoblje do 8. studenog tako da je za očekivati da će se prihodi do kraja godine zaokružiti na pola milijuna kuna, kazao je Šimunić.

 

Najviše posjetitelja bilo 2010. godine

Među uspjesima KLZ-a u protekle četiri godine istaknuto je, dakako, preseljenje u novu zgradu koje se dogodilo 13. prosinca 2011. godine, 26 godina nakon početka njene gradnje.

Kada se gledaju podaci o broju posjetitelja iznenađujuće je da je on najveći bio u 2010. godini. Preseljenjem u novu zgradu, barem što se ove godine tiče, taj se broj u odnosu na rekordnu 2010. godinu nije povećao već smanjio.

Tako KLZ 2010. godine bilježi brojku od 26.350 posjetitelja, 2011. godine 17.500 posjetitelja, a do kraja listopada 2012. godine Kazalište bilježi 18.000 posjetitelja. Ako uzmemo ovogodišnji mjesečni prosjek od 1.800 posjetitelja u posljednja dva mjeseca 2012. godine može se očekivati još oko 3.600 posjetitelja. To je ukupno 21.600, oko 5.000 manje nego 2010. godine.

Te 2010. godine smo još bili u staroj zgradi i cijeli naš fokus je bio usmjeren na predstave. Godina nakon toga je bila dosta nestabilna u smislu da nismo znali prelazimo li i kad prelazimo u novu zgradu, a 2012. godina je zapravo prva godina rada u novoj zgradi. Iako je broj posjetitelja za sada manji nego 2010. godine, mislim da će se on do kraja godine približiti tom broju, kaže Pavić Tumpa ističući da je Kazalište još uvijek u prijelaznom periodu.

U proteklih godinu dana smo učinili jako puno posla. Morali smo valorizirati našu zgradu, prilagodili tehniku i ostalo. Nismo se mogli fokusirati isključivo na predstave. No s druge smo strane proširili svoj program te smo krenuli na predstave za stariju publiku koje su jako kompleksne i za koje smo dobili jako puno pohvala. Riječ je o predstavama ‘Michelangelo Buonarroti’ i ‘Drago Č. i tvornica čokolade’, pojašnjava aktualna ravnateljica KLZ koja će se, kako je kazala, vrlo vjerojatno prijaviti na natječaj za novog ravnatelja.

Što se financijskog dijela tiče, prema planu osnivača bi proračun KLZ-a u 2013. godini iznosio 7.109.931 kuna, u 2014. godini 7.186.911 kuna, u 2015. 7.227.571 kuna, a u 2016. godini 7.365.536 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...