Kinezi izveli prvo slijetanje na nosač zrakoplova

Kina je u nedjelju objavila da je uspješno izvela prvo slijetanje borbenog zrakoplova na nosač zrakoplova koji je nedavno uvela u službu, želeći dodatno ojačati svoju vojnu moć u regiji, dok traju napetosti zbog teritorijalnih sporova sa susjedima.

Zrakoplov, lovac-bombarder Shenyang J-15, kineska inačica ruskog borbenog zrakoplova Suhoja Su-33 uspješno je sletio na palubu Liaoninga, prvog kineskog nosača zrakoplova koji je službeno uveden u aktivnu službu 25. rujna, objavilo je u nedjelju ministarstvo obrane.

‘Uspješno slijetanje (…) oduvijek se smatralo simbolom operativne borbene sposobnosti nekog nosača zrakoplova’, izjavio je na javnoj televiziji Zhang Junshe, zamjenik direktora Vojnog instituta za pomorska istraživanja. ‘Ovo je važna etapa za kineski nosač zrakoplova (…) kojom se približava borbenoj sposobnosti’.

Na videosnimkama koje je objavila Središnja kineska televizija može se vidjeti kako J-15 zaustavnom kukom zahvaća čelično uže na palubi nosača te kako slijeće i zaustavlja se.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...