Krenuo gigabitni Internet iz Googlea

Prije skoro tri godine počelo se pričati ulasku Googlea na teren pružatelja usluga pristupa Internetu, pri čemu Google ne bi u kućanstva uvodio ADSL ili kabelski pristup Internetu, nego optički kabel, koji bi trebao omogućiti gigabitnu propusnost. Googleova vizija pristupa Internetu, nazvana Google Fiber, postala je stvarnost u SAD-u, u Kansas Cityju – krenulo se s postavljanjem instalacija.

Google Fiber nudi se u dva paketa – kao gigabitni Internet za 70 dolara mjesečno ili kombinacija gigabitnog pristupa Internetu i televizije s gomilom lokalnih i globalnih programa za 120 dolara mjesečno. Oni koji uzmu paket s televizijom dobit će tablet Nexus 7 kao daljinski upravljač za TV prijemnik.

Jedan od prvih korisnika Fibera, Mike Demarais, na Twitter je poslao screenshot na kojem se vidi brzina njegove instalacije, koja se kreće između 600 i 700 Mbit/s putem Ethernet kabela, a kad se spojio bežično došao je do brzine od oko 200 Mbit/s. Za isprobavanje brzine je preko BitTorrenta skinuo Ubuntu, što je trajalo oko dvije minute.

Posebno je zanimljivo što Google nudi i besplatni pristup Internetu, doduše po današnjim “prosječnim brzinama”! Dakle, oni koji još nisu spremni izdvajati 70 ili 120 dolara za gigabitne brzine, mogu platiti 300 dolara za instalaciju (odjednom ili u 12 rata po 25 dolara) i uživati u besplatnom pristupu Internetu. Propusnost je 5 Mbit/s za download i 1 Mbit/s za upload, a usluga će biti besplatna tijekom najmanje 7 godina. Napomena u pogledu novčanih iznosa – svi navedeni iznosi su bez poreza i eventualno nekih dodatnih naknada.

U sklopu pokretanja usluge ekipa iz Googlea snimila je video u kojem predstavljaju svoju uslugu, odnosno video u kojem se vidi kako to izgleda kad vam serviser iz Googlea pokuca na vrata i kaže da će vam instalirati Google Fiber.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...