GROZNICA U MIANMARU

Obama ‘oslobađa’ 452 zatvorenika

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Vlasti u Mianmaru planiraju osloboditi 452 zatvorenika među kojima je i određen broj političkih zatvorenika. Vijest o oslobađanju zatvorenika dolazi samo nekoliko dana uoči posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Mianmaru, a koji je zakazan za ponedjeljak.

Državni mediji objavili su u četvrtak da će zatvorenici biti oslobođeni u znak dobre volje i kako bi se potaknula bilateralna suradnja sa SAD-om. Naime, Sjedinjene Države su u više navrata naglasile da je oslobađanje svih političkih zatvorenika preduvjet za ekonomsku pomoć.

Prije dva mjeseca blizu 90 političkih zatvorenika je oslobođeno, ali još uvijek ih je nekoliko stotina iza rešetaka.

Vojna hunta vladala je Mianmarom 50 godina, a u ožujku prošle godine predala je vlast prijelaznoj vladi. Novi korak ka demokratizaciji učinjen je u travnju ove godine kada je liderica demokratskog pokreta Aung San Suu Kyi (67), dobitnica Nobelove nagrade za mir, izabrana u parlament. Jedna od najpoznatijih političkih zatvorenica u svijetu prije toga je provela 20 godina u kućnom pritvoru. To je uvjerilo Zapad da demokratske reforme idu u pravom smjeru, pa je počeo ublažavati sankcije koje su godinama bile na snazi zbog gušenja ljudskih prava u Mianmaru za vrijeme vladavine vojne hunte.

Ostavi komentar koristeći Facebook