Od ponedjeljka cijepljenje protiv gripe

Služba za epidemiologiju zadarskog Zavoda za zdravstvo kao i ordinacije opće medicine, u ponedjeljak će započeti s cijepljenjem protiv gripe. Osigurano je 14.000 doza cjepiva što je nešto više od količine koja je prijašnjih godina bila upotrijebljena.

Prema riječima doktora Alana Medića, voditelja Službe epidemiologije u Zadru, ove je godine za cijelu Hrvatsku naručeno svega 400.000 doza cjepiva protiv gripe, iako se proteklih godina ta brojka kretala iznad 600.000 doza. Razlog smanjenju narudžbi svakako je sve manji broj osoba koji se cijepe, dodao je Medić.

Kao i svake godine, cjepivo je besplatno za obvezne skupine, a cijepiti bi se tako trebale sve osobe stariji od 65 godina, kao i kronični bolesnici bez obzira na dob. U obveznu skupinu ulaze i svi zdravstveni djelatnici kao i trudnice. Oni koji nisu u navedenim skupinama, cijepljenje će platiti 50 kuna.

Kako za svaki lijek postoji mogućnost nuspojava koji ponekad znaju rezultirati i smrću, iz zadarskog Zavoda za zdravstvo mole sve koji će primiti dozu cjepiva da svom liječniku opće prakse svakako prijave sve moguće simptome.

Podsjetimo, prošle je godine, primjerice, od gripe oboljelo oko 100.000 osoba, dok ih je umro desetak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...