Osumnjičeni za šverc 6 tona kokaina pušten na slobodu jer ga Hrvatska u roku nije izručila Italiji

Alessandro Melato, u Italiji tražen zbog šverca 6 tona kokaina, pušten je danas iz splitskog zatvora na Bilicama po rješenju suca istrage Slavka Lozine.

Zanimljivo je svakako da je Alessandro Melato, za razliku od svog oca Antonia, pristao na izručenje Italiji, no pušten je na slobodu jer hrvatske vlasti nisu stigle obaviti proceduru u zakonom propisanom roku od 90 dana, što je znalački iskoristio njegov branitelj Jadran Franceschi te mjerodavnima ukazao na taj sitni, ali vrlo bitni detalj. Sucu Lozini dostavljeno je uoči odluke mišljenje Ministarstva pravosuđa. Sadržaj nije poznat, ali da se naslutiti. Donio je slobodu Alessandru Melatu.

 

“Zakon je isti za sve”

“Podržavam odluku suda koja je u cijelosti zakonita i ukazuje da bez obzira na vrstu predmeta sud primjenjuje pravo, što je osnovni interes i smisao pravne države te pokazuje da je zakon isti za sve”, komentirao je Franceschi za Index odluku suca Lozine i izlazak na slobodu svog klijenta, koji je uhićen s ocem Antoniom u lipnju ove godine.

Mediji su ih odmah povezali sa zloglasnom mafijaškom skupinom ‘Ndranghetom, poznatoj po švercu svega i svačega te brutalnim likvidacijama. Melatovi su, inače, već niz godina nastanjeni u Dubrovniku i ničim nisu odavali da bi mogli imati bilo kakve veze s mafijom i švercom droge.

 

Nakon Coverija – Melato

Antonio Melato ponudio je ljetos 800 tisuća eura jamčevine, no to je sudac Lozina odbio. Sin Alessandro nije ništa nudio, već pristao na izručenje. Pokazalo se da je to bila mudrija taktika koja se u konačnici isplatila. Franceschi se očito specijalizirao za ekstradicijske pritvore, jer je iz zatvora nakon 200 dana pritvora uspio izvući i Švicarca Mattea Coverija, prošle godine uhićenog po zahtjevu Paname, koja ga traži zbog kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...