Povijest pisanja u Zadru

U organizaciji Gradske knjižnice Zadar i Književnog društva ZaPis, održano je interaktivno predavanje i čitanje s glumom na temu bogate povijesti pisanja u Zadru. Ova večer održana je u sklopu Dana grada Zadra.

Moderatori programa, Staša Nikolić Aras i Želimir Periš istaknuli su kako je glavni cilj udruge ZaPis, ali i ove večeri da se afirmiraju ljudi u Zadru koji vole pisati, da se prisjete sada već nažalost zamrle tradicije nekada izvrsne stvaralačke povijesti ovoga grada.

Program je izvrsno osmišljen, na način da se u opuštenoj atmosferi, gotovo nepripremljeno razgovara o povijesti pisanja, anegdotama i događanjima, podijele iskustva i znanja. Osim toga, članovi ZaPisa čitali su nekoliko ulomaka iz raznih vrijednih dijela ovoga podneblja poput Zoranićevih Planina.

Posebni gosti večeri bili su zadarski glumac van Begović, Vinko Radovčić i Žana Bumber, uprizorivši neke scene iz osebujne zadarske književne ostavštine.

Činjenice  koje smo mogli čuti na održanoj književnoj večeri pomalo su intrigantne budući da se nalazimo u gradu koji ima toliku povijesno-kulturnu vrijednost i književno bogatstvo, a da toga paralelno nismo niti svjesni. Jeste li znali da je Zadar vlasnik prvog leksikografskog zapisa na hrvatskom jeziku- Botanički kodeks? Da li znate da se u samostanu Svetog Krševana nalazio skriptorij te da je Zadarski arhiv najbogatiji po pitanju literature, pravnih zapisa i povijesnih kronika?

Cijene li današnje generacije ostavštinu i tradiciju koju u svojim zidinama skriva njihov grad? Zadar je od davnina bio intelektualno središte, upravo su ovdje nastala mnogobrojna i danas cijenjena djela. Šteta bi bila da se sve to zanemari, da se zapusti i zaboravi. Malo koji grad u Hrvatskoj može se ponositi svojom književnom pozadinom kao što je to kroz povijest mogao i može Zadar.

[nggallery id=79]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...