Pravomoćna presuda Gotovini i Markaču 16. studenog

Pravomoćna presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su nepravomoćno osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, bit će izrečena 16. studenog. Raniji rok je bio prosinac ove godine, ali je Žalbeno vijeće odlučilo o ranijem izricanju konačne presude.

Nepravomoćna presuda generalima Gotovini i Markaču izrečena je, podsjetimo, 15. travnja 2011. godine. Tijekom žalbenog postupka Žalbeno vijeće haškog suda nije dopustilo uvođenje novih dokaza. Žalbeno vijeće je, naime, procijenilo kako 30-ak novih dokaza koje su odvjetnici generala Gotovine i Markača predlagali ne bi utjecali na prvostupanjsku presudu.

Među materijalima koje su branitelji Gotovine i Markača željeli predstaviti sudu u žalbenom postupku su depeše koje je razotkrio WikiLeaks, zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane u Beogradu, kao i stručna ekspertiza o Oluji koju su radili američki časnici. Stav Žalbenog vijeća je da su na suđenju izvedeni slični dokazi, kao i da su pojedini dokazni materijali koje su u žalbenom postupku predlagali, odvjetnicima bili dostupni i ranije.

Mikuličić: Zadovoljni smo što se cijela stvar ubrzala

Odvjetnik Mladena Markača Goran Mikuličić ističe kako su zadovoljni jer nisu očekivali da će presuda biti tako brzo donesena.

“Ja sam zadovoljan zato što se cijela stvar očito ubrzala jer smo očekivali i malo kasnije proglašenje presude i zapravo smo svi zadovoljni da će to biti ranije. Bez obzira na sadržaj, to je teško komentirati jer se još ništa ne zna. Mislim da smo učinili sve što smo mogli, a sada je na strani suda da to uvaži ili da drugčije komentira, to ćemo vidjeti”, poručio je Mikuličić.

Gotovina: “Bog odozgo će odlučiti, nadamo se najboljem”

Od Gotovininog bliskog prijatelja Čede Pajića, koji ga gotovo svakog tjedna posjećuje u pritvoru doznajemo da general s optimizmom iščekuje konačnu presudu.

“Mogu vam reći da je Ante ostao Ante, dobro se drži, raspoložen je uvijek. A čuj, što je tu je, Bog odozgo će odlučiti, eto, to su Antine riječi. Ufamo se u sve najbolje”, istaknuo je Pajić.

I Željko Dilber nada se da će uskoro na slobodi vidjeti svog prijatelja.

“Vama je poznato da sam i ja na prvostupanjskoj presudi očekivao oslobađajuću, tako i sada, ali evo, iskreno, nakon one prvostupanjske presude, teško je bilo što prognozirati”, kazao je Dilber.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...