Pusić: “EU osigurala više od šezdeset godina mira”

Europska unija je najučinkovitiji instrument izgradnje države i institucija, naročito za zemlje jugoistočne Europe i uopće najuspješniji pothvat u povijesti europskog kontinenta, koji je osigurao više od šezdeset godina mira zemljama članicama, rekla je u subotu potpredsjednica Europske liberalne i reformističke stranke (ELDR) i potpredsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić na kongresu ELDR-a u Dublinu.

Kako je priopćio HNS, Pusić je, opraštajući se od funkcije potpredsjednice ELDR-a na koju je birana u tri mandata, dodala kako je bit liberalizma u stavu da smo odgovorni za vlastite sudbine te kako se nada da će ELDR i dalje djelovati kao “agent promjena” u Europi.

Predsjednik ELDR-a Graham Watson zahvalio je Pusić na njezinu radu, rekavši kako stranka europskih liberala bez nje ne bi bila ono što je danas.

Izaslanstvo HNS-a predvođeno predsjednikom stranke Radimirom Čačićem i potpredsjednicom Vesnom Pusić, u kojem su bili i saborski zastupnik HNS-a Boris Blažeković te suradnici Vedrana Gujić, Hrvoje Marušić i Nikolina Herceg Kolman, sudjelovalo je u radu kongresa koji je donio značajne promjene za ELDR.

Izaslanici 50 europskih liberalnih stranaka odlučivali su o promjeni imena stranke europskih liberala, koja će se odsad zvati Alliance for Liberals and Democrats for Europe (ALDE Party) što je ujedno i ime skupine liberalnih zastupnika u Europskom parlamentu.

U Dublinu je izabrano dvoje novih potpredsjednika stranke i usvojena rezolucija o energetskoj politici kojom liberali pozivaju na snažnije povezivanje energetskih politika EU članica te na poduzimanje odlučnijih koraka prema prijelazu na obnovljive izvore energije, navodi se u priopćenju HNS-a.

HNS-Liberalni demokrati punopravni je član stranke europskih liberala od 2001.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...