Rat hrvatskih nakladnika zbog hita godine ’50 nijansi sive’

Jedan skandal s Interlibera imat će posljedice koje će se razrješavati mjesecima, a vezane su najveći ovogodišnji hit, trilogiju “50 nijansi sive” autorice E.L. James.

Službeno, izdavač hrvatskog prijevoda tog erotskog ljubića je Profil, no na štandu V.B.Z-a, odmah na ulazu u paviljonu 5, mogao se kupiti još jedan prijevod, nastao za tu izdavačku kuću. Riječ je, doduše, o proizvodu V.B.Z.-a Sarajevo, dakle o bh izdanju, za čiji je prijevod zaslužan Borivoj Radaković. Cijena je na oba štanda bila identična.

– Već neko vrijeme imamo probleme s izdavačkom kućom V.B.Z, mahom vezane uz izlazne podatke o prodaji, ali i nepoštivanje dogovora o prezentaciji naših izdanja. Zbog svega toga, pa i ovog slučaja, odlučili smo povući naše knjige iz njihovih knjižara. Ne želimo ni s kim ratovati, ali ne vidimo drugu opciju kako bismo zaštitili vlastite interese. Izlika za slučaj “50 nijansi sive” bila je ta da se radi o međunarodnom sajmu. Čak i ako to prihvatimo, knjige nisu bile izložene na štandu gostujućeg izdavača nego na štandu V.B.Z.-a Zagreb. Doznali smo i da se isto izdanje distribuira u njihovim knjižarama – ističe Daniel Žderić, vlasnik Profila.

U V.B.Z.-u, pak, tvrde da krivnje na njima nema jer su za prodaju knjige tražili dozvolu agenta koji im je dopustio distribuciju na međunarodnom sajmu kakav Interliber jest. Optužbe iz Profila da knjigu prodaju u knjižarama u Hrvatskoj demantiraju.

Za Nevena Antičevića, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara, sumnje nema – radi se o ponašanju koje se mora zabraniti.

– Postoje zakoni i uzusi vezani uz autorska prava koja bi se trebalo poštivati, baš kao i pravila nekog fair playa – decidiran je Antičević. I on je imao sličan problem. Nakon što je objavio prijevod hita “Sumrak” Stephanie Meyer isti se prijevod, ali u izdanju bh izdavača, pojavio u knjižarama Profila. Međutim ta situacija nije, kao sada, eskalirala u otvoreni rat. Nakon što je Algoritam upozorio kolege da ne poštuju pravila, oni nisu uvozili nove knjige.U svakom slučaju sukob s Interlibera koji, usput rečeno, u financijskom smislu nikome nije donio osobitu korist ili štetu, prerastao je u obračun nakladnika koji bi mogao imati teške posljedice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...