Danas “opći ustanak slovenskoga naroda”: Tisuće ljudi traže ostavku političke elite i pravednije društvo

Novi prosvjed u Sloveniji. Danas se u više slovenskih gradova održava “opći ustanak slovenskoga naroda”, kao prosvjed protiv elite organizatora pod pseudonimom Kričač. Kako javlja Delo, Vlada je već pripremila novi hitan izlaz. Ne iz krize, nego iz zgrade Vlade, u slučaju da dođe do nasilnih ispada.

Sudjelovanje na prosvjedu u Ljubljani potvrdilo je 11 tisuća Facebookovih korisnika. Za razliku od prošlih prosvjeda, na ovima se zahtijeva ostavka političke elite, “desne i lijeve, u parlamentu, koaliciji i opoziciji”. U deset točaka traži se brza i učinkovita istraga onih koji do imovine “dolaze na kontroverzan način” te oduzimanje imovine koja se ne može opravdati. “Slovenija i njezina bogatstva nisu vlasništvo tajkuna i političke elite, nego građana”, ističe se.

Također traže da bankari preuzmu odgovornost za svoje postupke, traže osnivanje ustavne komisije koja će biti sastavljena od građana i koja će provesti “nužne promjene Ustava Republike Slovenije”. Još traže veći utjecaj na zastupnike u parlamentu te “reformiranu Sloveniju koja će se temeljiti na moralu, socijalnoj pravednosti i vladavini naroda”. Strogo se protive “daljnjoj umjetnoj podjeli građana”.

Organizatori mole sve prosvjednike da se ne sukobljavaju s policijom i slušaju njihove upute. Današnji prosvjedi će se održati u Ljubljani, Mariboru, Novoj Gorici i Ptuju.

Podsjećamo, prosvjedi koji su se početkom prosinca raširili Slovenijom u nekim su gradovima završili nasilno. Najviše nasilja bilo je u Mariboru gdje su građani tražili te na kraju i dobili ostavku gradonačelnika. Uhićeni su i ozlijeđeni deseci ljudi, uključujući brojne policajce.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...