Cestitka_Uskrs

Jeftiniji i štedljiviji NFC čip

Unatoč hrpi Qualcommovih čipova, na matičnoj ploči Nexusa 4 nalazi se Broadcomov NFC kontroler (drugi s lijeva, označen zelenoplavom bojom), koji se zapravo (službeno) ne koristi. Hoće li novi Qualcommov čip dovesti do toga da se takve situacije više ne događaju? (foto: iFixit)

Qualcommova podružnica Qualcomm Atheros najavila je NFC čip oznake QCA1990, koji je upola manji od aktualnih NFC čipova i navodno može raditi s 8 puta manjom antenom. Prema Qualcommovoj procjeni, ugradnja ovog čipa proizvođačima smartfona bila bi isplativija nego ugradnja aktualnih čipova, a smatraju da bi se proizvođačima isplatila i ugradnja QCA1990 u slabije modele smartfona.

Čip je posebno prilagođen radu sa Snapdragon S4 SoC-evima i ujedno koristi posebne algoritme za što manju potrošnju električne energije, te bi se time trebala riješiti jedna od glavnih zamjerki aktulanih NFC čipova.

Proizvođači smartofona čipove će dobiti rano u sljedećoj godini, a Qualcomm se nada da će smartfoni s finalnom verzijom čipa na tržište stići u trećem kvartalu 2013.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...