Kako do odštete ako se polomite na ledu?

Ako padnete na zaleđenom kolniku na javnoj površini odštetu možete tražiti od tvrtke zadužene za održavanje cesta, odnosno grada ili općine. U slučaju da se polomite ispred stambene zgrade, krivnju tad trebaju snositi svi stanari.

U odštetnom zahtjevu trebate opisati događaj, navesti svjedoke i priložiti medicinsku dokumentaciju te ga dostaviti nadležnoj službi, gradskoj upravi ili predstavniku stanara.

Ako vas ignoriraju ili se ne uspijete dogovoriti o visini naknade tad možete podignuti sudsku tužbu. Problem je što takvi sporovi mogu trajati i nekoliko godina.

Lani su mediji popratili slučaj Mladena Rajkovića iz Bereka pokraj Bjelovara koji je prilikom pada na zaleđenom gradskom kolniku u siječnju 1997. teško ozlijedio kralježnicu. Dugotrajnom rehabilitacijom uspio je postići to da ne bude vezan uz kolica.

Tužio je 2001. lokalno Poduzeće za ceste (PZC) i tek je nakon osam godina pravne bitke dobio pravomoćnu presudu prema kojem mu PZC, odnosno Grad Bjelovar – s naknadama i kamatama – moraju platiti 2,8 milijuna kuna odštete.

Osim toga, PZC i Bjelovar svaki mu mjesec plaćaju 3.000 kuna rente.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...